Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2016 05:30

Даїшників грають справжні полісмени

Біля вінницького ресторану "Національ" на лавках розсідаються з десяток чоловіків у шортах і жінок у сарафанах. Дістають пластикові лотки з картоплею, починають їсти. Це — гримери, костюмери, перукарі, оператори фільму "Тримаю тебе біля серця".

— Обрали для зйомок Вінницю, бо місто комфортне і недороге для кіно, — тре рукою спітніле чоло режисер 53-річний Валерій Шалига.

— Мали бути тут годину тому. Затрималися, бо на попередній епізод пішло 4 години. Хоч на екрані це — секунд 30.

Валерій Шалига відомий за телесеріалом "Повернення Мухтара". Бюджет нової картини не називає.

— Наші студії ­зациклені на продажу фільмів у ­Росію. Тому підтримки у ­створенні україномовної стрічки я не знайшов. Знімати в ­Києві дорого. На подібну повнометражну стрічку "Крути" держава виділила 22 мільйони гривень. А ми знімаємо власним коштом, допомагають спонсори. Нашу групу називаю кіношними волонтерами.

2014-го рвався добровольцем на фронт. Не взяли. Сказали: "Треба — викличемо". Тоді вирішив зробити свій "окоп" у тилу і воювати за національну ідеологію. Бо українці виростають на російських фільмах. Знімаю соціальну драму про війну на Донбасі. Ми не усвідомлюємо кількості жертв на передовій. Кожна смерть бійця сприймається вже як буденне.

Фільм відтворює події 2014 року. Розповідає про українську родину та вплив війни на стосунки між її членами. Головному герою Сергієві за 50. Він — вінничанин, колишній радянський офіцер. Після розпаду Союзу не зміг дивитися на розграбування армії і пішов у відставку. Працює водієм-перевізником. Має доньку 9-річну Зоряну. Дружина Надія керує власним бізнесом. У стосунках вони поступово віддаляються. Коли починається війна на Донбасі, Сергій іде добровольцем на фронт.

На узбіччі біля ресторану зупиняється мікроавтобус "Мерседес". Його наздоганяє поліцейський автомобіль і стає ­поряд.

— Даїшників у нас грають справжні полісмени. Знімаємо сцену, де вони штрафують Сергія за зупинку в недозволеному місці. Він, за сюжетом, їде повз ресторан і бачить дружину зі співробітником. Постійно ревнує до нього дружину.

Нас консультують бійці, які повернулися з АТО. Деякі погодилися знятися в ролях другого плану. Запросили піротехніків, вони робитимуть справжні вибухи. Бойовий інвентар уже в дорозі. Його із зони АТО везуть волонтери. Це "відходи війни". Їх надали самі ж бійці.

Київський актор 54-річний Ігор Волков грає у стрічці головну роль.

— Мій герой глибоко переживає за батьківщину. У цьому ми схожі. Чоловік у першу чергу — воїн, а вже потім — хто завгодно. Вжитися в роль допомагає досвід в "Українському легіоні" (громадська організація, в якій можна пройти військову підготовку всім охочим. — ГПУ). Майже два роки проходив там вишкіл. Він знадобиться у сценах із бойовими діями, — каже Волков.

У фільмі знімаються понад 60 людей. Дружину головного героя зіграє 36-річна актриса Лілія Нагорна. Для епізодів і масовки запросили городян і акторів вінницьких театрів. Знімаються безкоштовно.

Прем'єру "Тримаю тебе біля серця" очікують восени 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Даїшників грають справжні полісмени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути