Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2021 00:20

"Це точно дитяче Євробачення, а не доросле?"

Автор: RADIOTREK.RV.UA
  Олена Усенко перемогла в національному відборі на Дитячий пісенний конкурс Євробачення-2021. За право представляти Україну в Парижі змагалися 11 артистів віком від 9 до 14 років. Олена вдруге вийшла в фінал відбору. Торік поступилася Олександру Балабанову
Олена Усенко перемогла в національному відборі на Дитячий пісенний конкурс Євробачення-2021. За право представляти Україну в Парижі змагалися 11 артистів віком від 9 до 14 років. Олена вдруге вийшла в фінал відбору. Торік поступилася Олександру Балабанову

Переможницею національного відбору на дитячий пісенний конкурс Євробачення-2021 стала 14-річна Олена Усенко. З авторською піснею "Важіль" отримала найбільше балів за результатами оцінювання журі й онлайн-голосування глядачів. Представлятиме Україну у французькому Парижі 19 грудня.

— Це найзріліша артистка серед усіх 11 учасників нинішнього нац­відбору. На сцені поводиться так, що деякі люди питають: "А це точно дитяче Євробачення, а не доросле?" — каже член журі, музичний оглядач Ігор Панасов, 46 ­років.

Олена Усенко живе в Білій Церкві на Київщині. Навчається у столичній школі мистецтв.

— Дівчина займається музикою кілька років і з кожним стає професійнішою виконавицею. Вдосконалює здібності артистки, — продовжує Панасов. — Не просто з'явилася нізвідки і всіх здивувала, а поступово через конкурси рухалася до великої сцени.

Олена Усенко — перспективна співачка. Розуміє, що треба робити, коли ти виходиш із піснею до людей. Вміє представити не просто вокально, а й артистично. Такий талант є в небагатьох. Переконлива як у ліричному форматі, так і в драматичному. Легко переходить зі спокійної манери в експресивну. Це той випадок, коли слухаєш і говориш собі: "Вірю". Не здивований, що вразила експертів і аудиторію. Хоча таке трапляється рідко.

Важливий момент, що сама Олена є авторкою пісні. "Важіль" — одна з робіт у її персональному доробку. Більшість фіналістів купували композиції чи їм дарували.

"Важіль" — достатньо доросла пісня. Ідеться про те, що в кожної людини є можливість змінити положення важелю, який переключає життя в інший режим. Коли живеш чесно й відповідально, не брешеш ані собі, ані іншим.

На дитячому Євробаченні в останні роки перемагали переважно пісні, в яких підлітки граються в доросле життя, і роблять це переконливо — артистично, яскраво, по-своєму несподівано.

Олена Усенко попадає в цей тренд. Але важливо, яке буде оформлення виступу. Ми побачили лише пісню — через карантин не було можливості робити це на сцені (в ефірі нацвідбору використовували відеозаписи виконання учасниками наживо своєї композиції. — ГПУ). Але до конкурсу ще майже два місяці, й номер дороблятимуть.

Дитяче Євробачення це один із фільтрів юних талантів, які пропонують і перевіряють себе на глядачах та експертах. А фінал — ще один майданчик для презентації країни. Це наполовину музичний, наполовину геополітичний конкурс.

Головна відмінність від дорослого Євробачення — відсутність такої запеклої боротьби між виконавцями та великого спортивно-політичного змісту. Для дітей це насамперед свято, а не рубка між артистами. Можливість познайомитися з колегами-однолітками з інших країн, збагатити навички спілкування, обмін досвідом. Тут менше акценту на дивних персонажах і політичній кон'юнктурі. Діти насамперед хочуть себе проявити як артисти, які тільки мріють про велику сцену.

У мене небагато критичних зауважень щодо того, кого Україна відправляла на конкурс останнім часом. Більшість здавалися гарним вибором. Як-от Анастасія Багінська, Дарина Красновецька, Олександр Балабанов. Єдине побажання — аби хтось показав яскравий, святковий, феєричний номер. А в нас більше ліричні герої їдуть.

В Україні бракує цілого набору інституцій, які могли б працювати з талановитими дітьми. Правильно доводити до рівня, коли вража­тимуть усю країну.

Ми не змогли побудувати систему, що якісно перероблятиме наявну кількість талантів у яскравих, оригінальних, несподіваних героїв, які заповнюватимуть нашу сцену й ефір.

Не лише продюсери потрібні. Мається на увазі система загалом. Хореографи, гримери, костюмери, режисери, менеджери артиста. Вже мовчу про те, що концертні зали мають бути відповідні.

Дитяче Євробачення проводять з 2003-го. За перемогу змагаються діти віком від 9 до 14 років. Цьогоріч участь підтвердили 19 країн. Конкурс відбудеться в концертному залі на паризькому острові посеред річки Сена. Сцену прикрасять двома мостами й тисячею ­ліхтариків. Україна відправляє національного претендента вшістнадцяте. 2012-го перемогу здобула Анастасія Петрик із піснею "Небо".

Зараз ви читаєте новину «"Це точно дитяче Євробачення, а не доросле?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути