Ексклюзиви
пʼятниця, 15 червня 2018 05:30

Андрухович уперше скуштував полтавські галушки з м'ясом

Автор: Ірина Бабенко
  Івано-франківський письменник Юрій Андрухович (сидить із пляшкою) на поетичному фестивалі ”Меридіан Полтава” спілкується з його засновником, поетом і дисидентом Ігорем Померанцевим. Він живе у Великій Британії
Івано-франківський письменник Юрій Андрухович (сидить із пляшкою) на поетичному фестивалі ”Меридіан Полтава” спілкується з його засновником, поетом і дисидентом Ігорем Померанцевим. Він живе у Великій Британії

Перший день міжнародного поетичного фестивалю "Меридіан Полтава" відбувся в місті Решетилівка. Від нього до обласного центру 30 км залізницею.

8–10 червня свої вірші читали автори з України, Швеції, Великої Британії, Німеччини. Поставили лави на траві біля місцевого кургану часів Північної війни, що тривала в 1708–1713 роках між Московським царством і Швецією. Зібралися майже 200 слухачів.

Учителька української мови й літератури 45-річна Ольга Хлистун відходить від письменниці Оксани Забужко, 57 років. Розмовляла з нею про своїх учнів, які пишуть твори в стилі постмодерн.

— Україна переходить на європейський формат, — говорить Ольга Хлистун. — Зникає ширма сцени, до поетів можна доторкнутися. Це важливо насамперед для молоді. Допомагає повірити в себе й краще сприймати творчість літераторів.

Поезії Юрія Андруховича, Галини Крук та Андрія Любки читає у перекладі шведською Аґнета Плейель. Її слухають не менш уважно, ніж україномовних авторів. Через спеку люди ховаються в затінку. Решта прикриваються від сонця картонними програмками фестивалю.

— Тут, на кургані, поєднання української та дивної за звучанням шведської занурює в історію, створює особ­ливу атмосферу, — розповідає бібліотекар Влада Рябуха, 27 років, із Полтави.

Під час обідньої перерви івано-франківський письменник 58-річний Юрій Андрухович сідає не до колег, а за стіл до відвідувачів "Меридіан Полтава". Уперше смакує полтавські галушки з м'ясом. Порівнює їх із чеськими кнедликами.

— Сьогодні на фестивалі працюю й відпочиваю одночасно, — Юрій Ігорович робить ковток червоного вина. — Ці процеси нерозривні для мене. Завтра говоритимемо про мій роман "Коханці Юстиції". Хочу дізнатися більше про нього. Розуміння приходить після спілкування з уважними читачами. Вони здатні подивитися на твір значно глибше, ніж автор.

Друга частина заходу починається в будинку культури. До мікрофону виходять Оксана Забужко, Ігор Померанцев, Ірина Цілик, шведський поет Мальте Перссон.

Найбільші оплески зриває Сергій Жадан. Він читає твори про війну. Коли доходить до рядків про осліплого від поранення бійця, жінки змахують сльози.

— Люблю слухати вірші вживу, — каже журналістка Аліна Бушер, 38 років. — Розуміти, які акценти розставляє автор. Такий текст проникає всередину. Це, як у церкві побувати. Мені достатньо послухати три поезії Жадана, щоб надихнутися. Його смисли — це те, що потрапляє в ціль.

— У Жадані сила якась відчувається, прямо пробирає, — додає місцева жителька 48-річна Юлія Гмиря. — Слухала його із закритими очима. Яка тема болюча. Цю поезію мають розуміти. Але сьогодні прийшли менше місцевих, ніж на концерт Дзідзьо під час фестивалю "Решетилівська весна".

Після читань зала швидко порожніє. Автобуси везуть слухачів до Полтави. У салоні обговорюють побачене.

— Помітив, що більшість запрошених поетів — із Західної України, — каже полтавський музикант Павло Москалюк, 35 років. Дістає мундштук із міні-сигарою. Просить водія висадити на першій зупинці. — Але саме на таких заходах мають гуртуватися письменники усієї країни.

На другий день, крім поетичних читань, демонструють фільм Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої "Ампутація". З аншлагом відбуваються літературний вечір Оксани Забужко, мультимедійна вистава "Безкінечна подорож, або Енеїда", концерт гурту "Жадан і Собаки".

— За два дні побував на восьми заходах, — відходить від натовпу доцент кафедри журналістики Полтавського педуніверситету 34-річний Сергій Шебеліст. — Задоволений, що наше місто повертається на літературну мапу.

Поблизу головної сцени фестивалю продають сучасну українську літературу. Ятку обступають із усіх боків. Губернатор Полтавщини Валерій Головко, 52 роки, скуповується на 1,5 тис. грн.

24 літератори виступили на міжнародному поетичному фестивалі "Меридіан Полтава". Читали твори українською, шведською, російською мовами. Презентацію книжки Каті Петровської "Мабуть Естер" супроводжували сурдоперекладом.

Зараз ви читаєте новину «Андрухович уперше скуштував полтавські галушки з м'ясом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути