Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2007 17:34

Андрій Собянін підпалив "Вавилонську вежу"

Жіночі сукні різних розмірів три дні висіли на мотузках неподалік Художнього салону в центрі Полтави. Місцеві художники набирали у клізми олійну фарбу й малювали на одязі портрети та пейзажі. Це — виставка "Дзеркало", яку влаштували мистецьке об"єднання "Арт-бюро "Катавасія" та Полтавська молодіжна організація Спілки художників.

Поблизу салону збирається натовп. Художниці Наталія Корф, 22 роки, та Вероніка Нікітюк, 20 років, читають вірші Йосипа Бродського з листків, потім кидають папір на землю.

— Осінь — це поезія, — каже Нікітюк. — Ми хочемо, щоб люди це відчули, налаштувалися на ліричний лад.

Митці загортаються у поліетиленову плівку. А потім нею накривають відвідувачів. Усі йдуть до салону, тримаючи плівку над головою. Всередині стоїть 20-річний гончар Євген Євтушенко, тримаючи перед собою дзеркало у старій рамі. Зайшовши, кожен гість бачить своє відображення.

— Навмисне почали виставку з вулиці, аби показати, що наша творчість не має кордонів, — пояснює співорганізатор виставки Андрій Собянін, 29 років. — Хотіли, щоб влада побачила, що є молоді художники. Аби підтримала. Ми хочемо виставлятися. Шануємо відомих художників, але ми — інші. Показуємо два погляди на мистецтво — традиційний та сучасний. Ледь не пересварилися, коли думали, як об"єднати все в одну виставку. Потім вирішили зробити це віддзеркаленням. Бо дзеркало відображає два світи — реальний та фантомів.

Зі стелі звисають простирадла

У виставковій залі зі стелі звисають простирадла. До них причеплені картини 17 молодих полтавських художників. Серед них — полотна лідера рок-гурту "Арахнофобія" Валерія Власенка, 33 роки. Він зображає скелети, дерева та обличчя неземних істот.

— Це моя перша виставка, — зізнається Валерій. — Раніше я писав картини для себе, показував лише друзям. У моїх полотен фішка— я ніколи їх не домальовую до кінця. Завжди лишаю незакінчений мазок, щоб глядач міг додумати щось своє.

Андрій Собянін продемонстрував скульптуру "Вавилонська вежа". Він зробив її з керамічних шматочків, утикав сірниками та підпалив.

— То — символ безладу та непорозуміння в цьому світі, — пояснив скульптор.

— Виставка вдалася, бо вона дуже незвична, — каже голова Полтавської обласної Спілки художників України Юрій Самойленко, 61 рік. — Такого в Полтаві ще ніхто не робив.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Собянін підпалив "Вавилонську вежу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути