пʼятниця, 21 червня 2019 06:26

Анатолій Криволап розписав сільський храм

Анатолій Криволап розписав сільський храм
72-річний Анатолій Криволап на фоні своєї картини. life.pravda.com.ua

Храм Покрови Пресвятої Богородиці в селі Липівка Макарівського району на Київщині розпише найдорожчий художник України Анатолій ­Криволап, 72 роки, разом із Ігорем Ступаченком, 64 роки.

— Липівка — звичайне село на 800 дворів, — розповідає отець Геннадій, 53 роки.

— За СРСР у Макарівському районі було два колгоспи-мільйонери — Липівка і Мотижин. Я там живу вже 27 років. Служу в старому храмі, збудованому 1947-го. На місці того, що згорів 1941 року. Це одноповерхова дерев'яна хата, обкладена цеглою. Історія цього приходу дуже цікава. Перший храм збудували 1703-го. Землі тут виділялися для інвалідів та учасників суворовських походів. 1870 року цей храм обновили та перебудували. Цим займався двоюрідний брат Федора Достоєвського — Андрій. Служив священиком. Ця церква стояла до Другої світової, доки у неї не влучив снаряд. Після 1945-го в церкві діяв побуткомбінат, ветеринарна лікарня. Коли я приїхав 1993 року на прихід, там працювала бухгалтерія споживчої кооперації. Нова церква стоїть за п'ять метрів напроти. Храм Покрови Пресвятої Богородиці будується вже 19 років. Мені сподобалася ідея. Розписи гарні. Це візантійський стиль, від якого ми відвикли. Акцент на символіці, а не на деталях. Анатолій Криволап казав, що невіруючий. Але це його молитва.

До 14 липня в столичній галереї "Лавра" можна побачити виставку робіт Анатолія Криволапа та Ігоря Ступаченка. Після виставки розписи вмонтують у храм Покрови Пресвятої Богородиці.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Криволап розписав сільський храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути