Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2008 18:08

Абстракціоніст Тіберій Сільваші стан душі передає кольорами

"Ніч. День. Сад" — під такою назвою відкрилася виставка 60-річного художника-абстракціоніста Тіберія Сільваші в Національному художньому музеї на вул. Грушевського, 6 у Києві.

На виставці представлені майже 30 робіт, створених митцем за останні вісім років. Вони розміщені у трьох залах на другому поверсі музею. В одному висять "білі" полотна: різнокольорові цяточки видніють з-під білої фарби. Це "Сад". У другій — "яскраво-сині" із вкрапленнями червоного. Це "День". На картинах у третій залі переважає темно-бордове та фіолетове тло із рожевими цятками — "Ніч".

— Що глядач має побачити у ваших роботах? — цікавлюся у Сільваші. Художник тримає п"ять жовтих тюльпанів.

— Найкраще, коли він сприйме їх, як йому заманеться. Звичайно, треба прочитати історію мистецтва і знати, що таке абстракціонізм. Бо дивитися на ці картини — все одно, що читати китайською, не знаючи її, — відповідає той.

За словами художника, на виставці є роботи, які малював 20 років.

Мистецтвознавець Галина Скляренко кілька років досліджує творчість Тіберія Сільваші. Відзначає в його роботах "насичену емоційність, винятковий кольористичний дар і здатність мислити в кольорі й самим кольором".

— Знаходжу одну кольорову поверхню, а далі ще одну, а під нею багато кольорових поверхонь. І так аж до самого полотна, — додає мистецтвознавець Єжи Онух, 53 роки.

Картини Тіберія Сільваші коштують від $10 тис. Вони є в музеях Мюнхена, Відня, Нью-Джерсі, Запоріжжя, Харкова, Ужгорода, Києва, а також у приватних колекціях в Європі та США.

"Ніч. День. Сад" у Національному музеї триватиме до 11 травня. Вхід — 10 грн.

Абстракціоністи не зображують реальних предметів

Вони стверджують, що мистецтво — це "кольоровий інструмент стану душі". Кольорові поєднання і геометричні форми, які створюють ці художники, мають викликати в глядача різні асоціації. Назва "абстракціоніри" походить від латинського "abstractio" — видаляти, відволікатися.

Зараз ви читаєте новину «Абстракціоніст Тіберій Сільваші стан душі передає кольорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути