Ексклюзиви
вівторок, 07 вересня 2010 05:01

50 людей підвісили над майданом Незалежності

Автор: фото: Ольга Каменева
  Іспанський театр ”Ла Фура Дел Баус” у центрі Києва показав композицію, в якій беруть участь півсотні волонтерів. Люди висять на мотузках над майданом Незалежності в небі. Цим виступом відкрився мистецький фестиваль ”Гогольфест”
Іспанський театр ”Ла Фура Дел Баус” у центрі Києва показав композицію, в якій беруть участь півсотні волонтерів. Люди висять на мотузках над майданом Незалежності в небі. Цим виступом відкрився мистецький фестиваль ”Гогольфест”

4 вересня на столичному майдані Незалежності розпочався фестиваль "Гогольфест". Центр сучасного мистецтва "Дах" та іспанський театр перформансів "Ла Фура Дел Баус" на 60 м підняли 50 добровольців. Вони висіли на мотузках над музичною академією. Це мало символізувати Всесвіт.

На виставу зійшлися понад 20 тис. глядачів. Люди фотографують каскадерів на мобільні.

— Таку фотографію поставлю собі в телефон, як заставку, — розповідає хлопець у сірій куртці. — Об"їздив майже весь світ, а такого ніде не бачив. Думаю, відкриття "Гогольфесту" стане подією року.

Серед натовпу на вул. Хрещатик крокує 10-метровий манекен. Його руки та ноги мотузками приєднані до будівельного крана. За кермом сидить Василь Сергійович, 50 років. Під музику гурту "Даха Браха" манекен починає танцювати.

— Нравится мне этот человек, он танцует в стиле 1960-х, — говорить про манекен киянка 60-річна Віра Ульянова. Вона прийшла на свято з онуком Вадимом, 7 років.

Ставить хлопчика біля манекена, щоб сфотографувати на мобільний телефон. Той перелякано дивиться на руки манекена, підбігає до бабусі, ховається за її спиною і починає плакати.

— Раніше піднімав лише конструкції на будівництві, — каже Василь Сергійович. — У мене руки трусяться, бо вперше відчуваю відповідальність за таку велику кількість людей.

Фан-зоною каскадери ногами зсередини котять 10-метрове колесо. Охоронець просить глядачів розступитися. Ті відходять на крок, але за мить повертаються на свої місця.

— Я ж попросив вас розійтися. А то зараз усіх почавить, — кричить. Глядачі неохоче розступаються.

Я ж попросив вас розійтися! А то зараз усіх почавить

Іспанський театр "Ла Фура" дав майже 3 тис. концертів. 1992-го виступав на відкритті літніх Олімпійських ігор у Барселоні. У шоу на майдані Незалежності взяли участь майже 100 артистів і стільки ж волонтерів. Їх обирали два місяці. Запрошували хлопців і дівчат середнього зросту вагою до 70 кг. Виступали вони безкоштовно.

Привезти театр "Ла Фура Дел Баус" до Києва допомогло посольство Іспанії. Апаратуру доправляли чотирма вантажівками і двома КамАЗами. Її встановлювали 50 українців і 16 іспанців.



На "Гогольфесті" зроблять п"ять гіпсових Шевченків


Фестиваль "Гогольфест" триватиме до 12 вересня на кіностудії ім. Довженка. Поєднує театр, музику, візуальне мистецтво, кіно та літературу.

— Гигочемо з ранку до вечора. Художники окупували студію Довженка, — каже Катерина Бочавар, куратор візуальної програми. — "Міш Маш" та Ірина Коріна привезли з-під Києва цілий город. Уже пророслі кущі. Ми їх саджали у фонтані сталінських часів на студії Довженка о першій ночі. Була темрява, світили мобільними телефонами.

Художники не привозили своїх творів, а виробляли їх на місці, враховуючи надані умови та простір. Представлять 54 мистецькі проекти. Художник Петлюра з Москви для своєї інсталяції попросив два унітази й півня.

— Наприкінці травня нас поставили перед фактом, що приміщення "Мистецького арсеналу" не дадуть. Там роблять капітальний ремонт, — розповідає президент фестивалю Владислав Троїцький, 45 років. Коли захід уже вирішили скасувати, Троїцькому зателефонував генеральний директор кіностудії ім. Довженка Ігор Ставчанський і запропонував приміщення.

— Захотів поєднати дві позитивні енергії — студію Довженка і "Гогольфест". Україна в культурному плані — спляча красуня. "Гогольфест" — поцілунок, який має її розбудити, — каже Ставчанський.

Біля пам"ятника Шевченку розгорнувся міжнародний проект "Шевченки". Художники планують зробити п"ять його гіпсових копій. Одну — пофарбували в чорне. До іншої художник 34-річний Ростан Тавазієв із Москви приставив плюшевого помаранчевого коня:

— Коника пошили самі, такого ніде не купиш. Шевченко був романтичним, тому зробив йому такого коня, як у д"Артаньяна.

Олена ПАВЛОВА

Зараз ви читаєте новину «50 людей підвісили над майданом Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути