вівторок, 20 листопада 2012 07:00

27 скульптур Пінзеля виставлять у Луврі

Виставку творів Іоанна-Георга Пінзеля відкриють 21 листопада в паризькому музеї Лувр. Скульптор працював у XVIII ст. у Галичині.

Ще три роки тому 27 творів для показу відібрав директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Більшість із них у 1960-х він знайшов по церквах та костьолах. У травні загинув у автокатастрофі 86-річним. На його місце призначили дочку 58-річну Ларису Разінкову-Возницьку, яка до цього працювала реставратором. Спілкуємося у її кабінеті.

— Французька сторона взяла на себе транспортування, страхування та рекламу виставки. Точної суми не знаю. Австрійська фірма "Кунсттранс" близько 40 років спеціалізується на перевезенні художніх цінностей у Європі. До Парижа поїхали три фури, скульптури запаковані в окремі ящики. У кожному автоматичний клімат-контроль. Від галереї на п'ять днів їздив головний зберігач фондів Ігор Хомин та двоє реставраторів. Вони стежили за встановленням скульптур. Мистецькі витвори з України виставлятимуть у Луврі вдруге. 38 років тому Борис Григорович (завжди називає батька по імені і по батькові. — "ГПУ") возив картину XVII століття французького художника Жоржа де ля Тура "У лихваря".

У лютому галерея отримала 500 тисяч гривень від фонду Бориса Колеснікова. Половина суми пішла на реставрацію каплиці в Підгорецькому замку на Львівщині. Решту коштів витратили на відновлення скульптур Пінзеля. За 43 тисячі гривень, що залишилися, семеро працівників нашої галереї поїдуть у Париж на три дні. Від уряду буде окрема делегація. Відкриватимуть виставку міністри культури України та Франції.

Чи повну колекцію побачать французи?

— Свої експонати надали також Музей мистецтв Прикарпаття і Тернопільський краєзнавчий музей. Ще два рельєфи взяли з церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Бучачі Тернопільської області. На жаль, не вдалося відвезти до Парижа статую святого Онуфрія, що зберігається в греко-католицькій церкві села Рукомиш Бучацького району. Місцеві жителі не захотіли віддавати скульптуру на виставку. А шкода, бо це єдина збережена кам'яна робота Пінзеля.

Що буде зі скульптурами далі?

— Виставка в Луврі триватиме понад три місяці. Директорка столичного "Мистецького Арсеналу" просила роботи Пінзеля для експозиції. Вони унікальні — вирізані з липи. А дерево з часом має здатність зсихатися. Пінзель покрив їх кількома шарами левкасу — спеціального ґрунту для мистецьких витворів. Але між деревом і левкасом утворюється прошарок. І кожен зайвий доторк може зашкодити шедеврам. Було б краще, якби вони постійно перебували у приміщенні із клімат-контролем. Тому відповіді я ще не дала.

Чи всі роботи Пінзеля знайшов Борис Возницький?

— Він не був першовідкривачем цього скульптора. У 1920-х роботи Пінзеля шукали та досліджували польські історики. Борис Григорович просто зібрав їх докупи. Їздив по селах Львівщини, Тернопільщини, розпитував людей про дерев'яні скульптури. Деякі знаходив на кладовищах, по старих церквах. Багато шедеврів рятував від спалення, коли влада нищила церкви. Часто їхав туди, де бачили подібні витвори. Але це не завжди був Пінзель.

У музеї Пінзеля протікає дах

Лариса Разінкова-Возницька працює в кабінеті батька. За півроку тут майже нічого не змінилося, лише побільшало фотографій Бориса Григоровича на стінах. На них він із політиками, діячами культури, священиками. Комп'ютера немає. У кутку — ксерокс. Позаду робочого стола — великий портрет попереднього директора.

— Фото батька зробили за рік до трагічної загибелі. Дуже гарно вийшов, — Лариса Борисівна дивиться на портрет. — Не змінила тут нічого. Хотілося б колись зробити з цього кабінету меморіальний музей. Ніколи не думала, що буду в його кріслі сидіти. І з ним про це ніколи не говорили. Люди його віку хочуть усе встигнути. Вставав рано, йшов пізно. Щось добивався, радився, дзвонив. На столі залишив багато записів від руки із планами. До останнього не хотіла це місце, знала, яке воно важке. Але і боялася, щоб тут не опинилася людина, далека від музейної справи.

За ці півроку виконали разом із реставраторами мрію батька. Батальні картини кінця XVII століття італійського художника Мартіно Альтомонте виставили для огляду в Золочівському і Олеському замках. Львівська галерея мистецтв налічує 12 музеїв та чотири замки. У музеї Пінзеля багато років протікає дах. Потрібно хоча б півмільйона гривень для ремонту. Проблемний дах в Олеському замку, у Золочівському частина обвалилася на браму.

 

Зараз ви читаєте новину «27 скульптур Пінзеля виставлять у Луврі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути