понеділок, 07 травня 2012 18:15

Українці слухають більше європейської музики, ніж росіяни

  Сергій КУЗІН, 48 років, продюсер, радіоведучий. Народився в Потсдамі, Німеччина. До 14 років не чув жодного радянського виконавця. Закінчив Мінське військове училище, паралельно грав на весіллях. Зароблені гроші витрачав на платівки. Отримав диплом журналіста у Львівському політучилищі. Сім років служив офіцером-ракетником в Одеській дивізії. В Сіетлі, США, вчився у Вищій радіошколі. Згодом півроку був вуличним музикантом у Нідерландах. Постійно в Україні живе з 2004-го. Директор радіостанції "Русское Радио - Україна", продюсер "Фабрики зірок -4", веде ранкове шоу "Камтугеза" на Radio ROKS. Має татуювання "Smile now. Cry later", яке перекладає як "Посміхнись. Поплакати завжди встигнеш". Має сина від першого шлюбу й доньку
Сергій КУЗІН, 48 років, продюсер, радіоведучий. Народився в Потсдамі, Німеччина. До 14 років не чув жодного радянського виконавця. Закінчив Мінське військове училище, паралельно грав на весіллях. Зароблені гроші витрачав на платівки. Отримав диплом журналіста у Львівському політучилищі. Сім років служив офіцером-ракетником в Одеській дивізії. В Сіетлі, США, вчився у Вищій радіошколі. Згодом півроку був вуличним музикантом у Нідерландах. Постійно в Україні живе з 2004-го. Директор радіостанції "Русское Радио - Україна", продюсер "Фабрики зірок -4", веде ранкове шоу "Камтугеза" на Radio ROKS. Має татуювання "Smile now. Cry later", яке перекладає як "Посміхнись. Поплакати завжди встигнеш". Має сина від першого шлюбу й доньку

Про місце України в гастрольних маршрутах світових музичних зірок розповідає продюсер Сергій Кузін

Чому Україну рідко відвідують зірки світового шоу-бізнеса?

- Україна не на задвірках, але й не на першій лінії гастрольних трас найкращих музикантів світу. Номер один зараз - це ірландські рок-ветерани U2, британці Сoldplay, американка Lady Gaga. Одна з причин, чому вони не скоро приїдуть до нас - ставлення в Україні до авторських прав. Місцеві розповсюджувачі музики продовжують піратити, ні фіга не відраховують західним виконавцям. Звідси нема жодної фінансової віддачі - й відповідно ставляться до нас менеджери зірок. Ситуацію не покращує відмова від СD та DVD і перехід до цифрового формату. Адже концерт - це промоція аудіо-продукту.

Бачити найкращі світові шоу українцям заважає також відсутність концертних майданчиків. Наприклад, білоруси побудували криту хокейну арену на 16 тисяч місць. Це суттєво впливає на рентабельність заходів. У нас найбільший майданчик - столичний "Палац спорту", в який можна напхати з танцполом щонайбільше сім тисяч людей. Доводиться обов'язково шукати спонсора, який допоможе капіталізувати приїзд зірки. В Росії є шалені гроші. Приїзд Пола МакКартні на Красну площу в Москву до бізнесу жодного стосунку не має. Це вже в характері росіян - культурна газо-нафтова благодійність.

2007-го Джордж Майкл починав своє турне з шоу в Лондоні на відкритті стадіону "Вемблі", де зібрав 100 тисяч слухачів. У Москві співав при двох переаншлагах у Лужниках. Чому між цими концертами були порожні трибуни "Олімпійського" на його виступі в Києві?

- Москва заможніша. Квитки в деяких зонах стадіону коштували по тисячі доларів. Для українців така ціна - кусюча. Хоча зі смаком у нас усе в порядку. Українці слухають більше європейської музики, ніж росіяни. Це можна порівняти за плейлистам радіостанцій і замовленнями слухачів. Причини провалу організаторів із Джорджем Майклом - особливості творення цін і недостатня рекламна кампанія.

Порожній стадіон був і на виступі гурту Меtallica 1999-го. Тут естонська компанія- організатор вибрала невдалий час. Концерт провели у День молоді, коли по всьому місту працювали безліч сцен із безкоштовною музикою. В кожному регіоні є гранична кількість тих, хто ходить на концерти. Часто організатори свідомо роблять акції, щоб збити конкурента, який заходить на ринок і з першого разу хоче всіх здивувати мегазіркою. Ставиш того самого напрямку артистів, але дешевших - і аудиторія твоя.

Українець не піде двічі за місяць на дорогий концерт. Еліс Купер не продався - концерт скасували. На британця Девіда Ковердейла (учасник рок-гуртів Deep Purple, Whitesnake. - "Країна") був лише наполовину заповнений танцпол, трибуни порожні.

Українці не знають 80 відсотків світової сучасної музики

Москва привчена до того, щоб ходити на великі гарні концерти. Меломани з міст-мільйонників можуть собі дозволити прилетіти в столицю на улюбленого виконавця. У нас же приїзд Джо Кокера вважають неординарною подією. Але при всій повазі до співака, він уже давно не в перших рядах шоу-бізу.

Що треба, щоб бути в перших рядах?

- Музику гарну писати. Є тип вітчизняних продюсерів, які замість цього вигадують, як одягнути або роздягнути своїх підопічних. Якщо за сотнею обгорток буде не цукерка, а відомо що, то про це скоро всі дізнаються. З кінця 1990-х немає моди на конкретний музичний стиль. Це в 1970-х, щоб бути на вершині продажів, мати повні стадіони, достатньо було грати диско. Хіти-ікони зараз роблять і трешери Меtallica, і танцювальна Lady Gaga. Головне сьогодні - створити ні до кого не подібний музичний продукт. Тішить, що повертається тенденція співати під живі акустичні інструменти. Так роблять Адель, Кеті Перрі. Усі відходять від синті-попа (вид поп-музики, де активно використовують синтезатор. - "Країна"), електронщини, всюдисущих діджеїв.

Rolling Stones не виступили в Україні, за чутками, бо українці мало заробляють. А музиканти не можуть знизити ціни на квитки, бо від цього постраждає якість шоу.

- Не думаю, що Мік Джаґґер рахував зарплати українців. Артисти ніколи не домовляються про концерти особисто. Для переговорів мають цілий штат працівників. Упередження щодо якоїсь країни можуть бути хіба в Боно з U2. Він читає газети, публічно страждає за всіх знедолених. Інші артисти поза політикою, соціальними умовами дітей Африки не цікавляться. Панк-зірка Ніна Гаґен у листопаді відмовилася виступити на ювілеї "ВВ" начебто через жорстоке ставлення в Україні до бездомних собак. Заявила про це на німецькому радіо. Як на мене, правильніше було приїхати й висловити свою позицію зі сцени.

Deep Purple уже називають українською народною групою, восени вони вчергове виступлять у київському "Палаці спорту". Яке місце ця група з 45-річним стажем посідає в себе на батьківщині?

- Це - ветерани року. В Англії працюють зазвичай в клубах на три тисячі слухачів, переважно покоління 40-річних. У нас на Purple'ів ходять не заради нових музичних ідей, а за емоціями молодості. Для тих, хто виріс у совку, ця музика була вікном у світ. Тому вони й грають у безкінечних турне Росією. Хоча у них все ж є що послухати. Найвідоміший ліворукий барабанщик Ієн Пейс дасть фору будь-якому молодому ударнику. На заході на їхніх концертах рідко побачиш молодь. У нас же навіть діти часто слухають музику 1960-х. Приємно, що поважають класику. Але зрозуміло, що українці не знають 80 відсотків світової сучасної музики.

Був недавно в Лондоні на концерті Кріса Корнела, екс-вокаліста Soundgarden. У нас знають щонайбільше одну його пісню. Ну, ще кліп Part Of Me, в якому Володимир Кличко знявся - танцює там у дурнуватому ковбойському капелюсі. Я заплатив 130 доларів за стоячий квиток. Двотисячний клуб був забитий під зав'язку. У нас цей виконавець і половини не зібрав би. Гарна музика сюди не доходить, навіть популярна.

Чомусь узяли за орієнтир Бритні Спірз. Вбили в голову, що це - ідеал західного поп-шоу. А потім усі, хто побачив її стрибаюче жирне тіло в Києві, плювалися. Дуже смішно, коли в нас на модну попсу ходять у соболях. Похід на чергову гламурну хрінь в Україні - ознака хорошого тону. У США, Англії, Франції перший обов'язок заможної людини - мати абонемент на класичні концерти свого міста. В оперному залі Чикаго сидять у діамантах на сотні мільйонів доларів. На Aerosmith мільярдер теж піде, але в майці й рваних джинсах, пострибати й відтягнутися. У VIP-зону його не заженеш, - помре від сорому.

  Концерт американської поп-співачки Мадонни відбудеться в Києві 4 серпня в спорткомплексі "Олімпійський". Квитки коштують від 450 до 2500 гривень
Концерт американської поп-співачки Мадонни відбудеться в Києві 4 серпня в спорткомплексі "Олімпійський". Квитки коштують від 450 до 2500 гривень

Найцікавіші гастролери літа - на думку Сергія Кузіна

ZAZ

7 червня, Київ, "Палац Україна"

Найдешевший квиток 600 гривень на виконавицю, яка п'ять років співала на вулиці "на капелюх", - це забагато. Хоча я готовий ноги цілувати тому, хто пропагує у нас справжній шансон замість блатняка. Та якщо на концертах Стаса Михайлова тітки з шиньйонами на головах плачуть, змиваючи штукатурку, значить, комусь він життя полегшує.

Ця дівчина з Монмартра виконує шансон у його первісному вигляді. Вона зараз на хвилі. У організаторів усе гаразд із діловою жилкою, якщо вони вловили час і поставили таку ціну. Бо вже наступного року може з'явитися шість-сім таких дівчат, інтерес розмиється. Але ZAZ - Ізабель Жофруа - талановита, впевнений, що не каліф на годину.

Red Hot Chilі Peppers

25 липня, Київ, НСК "Олімпійський"

Те, що "перці" включили Україну в гастрольну трасу з новим альбомом, дуже круто. Тут не тільки заслуга відбудованого "Олімпійського", хоча досі гурт такого рівня популярності в нас не було де приймати. Треба подякувати організаторам, які переконали менеджерів зірок, що наша країна - частина світового музичного простору. Такі групи від відсутності концертів не страждають. Якщо їм не цікава нова країна, не поїдуть.

G3 - Джо Сатріані, Стів Морс, Стів Вей

3 серпня, Київ, "Палац Україна"

G3 - проект двох ікон сучасної гітарної музики Сатріані й Вея, до якого вони третім запрошують щоразу іншу зірку гітари. В Україну приїдуть зі Стівом Морсом, що зараз грає в Deep Purple. Цей музикант відомий також своїм сольним проектом і участю в гурті Kansas. Сатріані придумав звучання гітари в сучасній рок-музиці, у нього вчилися Кірк Хеммет з Мetallica, Стів Вей. Останній - рекордсмен за кількістю взятих за одиницю часу нот, має прихильників від 3 до 70 років по всьому світу.

Мадонна

4 серпня, Київ, НСК "Олімпійський"

Мадонна старша за свою основну нинішню конкурентку Lady Gaga. Але теж робить актуальну музику, вдало продає танцювальні альбоми. Вік - річ умовна. Співачка працює з молодими аранжувальниками й іміджмейкерами, тому лишається в тренді. Хоча з більшим задоволенням пішов би на Lady Gaga. Маю питання до співу Мадонни. Поважаю стрибки, пляски, вогні, феєрверки, але нецікаво, якщо замість голосу - фонограма. На відміну від Мадонни, Lady Gaga співає, до того ж - шикарна піаністка. Бачив DVD її шоу в Мілані - дуже гарно.

 

Зараз ви читаєте новину «Українці слухають більше європейської музики, ніж росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути