четвер, 15 серпня 2024 07:27

"Для нас кожен учасник є хедлайнером"

Сьомий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage відбудеться 15–18 серпня. На території національного заповідника "Софія Київська" проведуть концерти, виставки, кінопокази, бесіди й екскурсії. Про подію розповідає співзасновниця фестивалю Ірина Буданська

Bouquet Kyiv Stage започаткували 2018-го. Це наймасштабніший проєкт культурного центру "Дім Майстер Клас", який займається розвитком і популяризацією у світі українського мистецтва вже майже 30 років. Символ фестивалю – Букет. Його створив і подарував нам видатний художник, стовп українського авангарду Олександр Дубовик. У цьому зображенні закладено ідеї об'єднання і композиції, дарування та краси, щедрості й людяності. Власне символ і сформував сенси та формат фестивалю, визначив його життєвий шлях.

Автор: luckyukraine.in.ua
  Співачки Леся і Галя Тельнюк виступлять на фестивалі високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage. У межах проєкту ”Наш Шевченко” виконають літературно-музичні композиції на вірші Тараса Шевченка. За словами народних артисток, це нове універсальне трактування поезії Кобзаря в сучасній музиці. Концерт вокального дуету ”Тельнюк: Сестри” в супроводі оркестру та хору Збройних сил України відбудеться 15 серпня на головній сцені фестивалю в саду біля Софійського собору
Співачки Леся і Галя Тельнюк виступлять на фестивалі високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage. У межах проєкту ”Наш Шевченко” виконають літературно-музичні композиції на вірші Тараса Шевченка. За словами народних артисток, це нове універсальне трактування поезії Кобзаря в сучасній музиці. Концерт вокального дуету ”Тельнюк: Сестри” в супроводі оркестру та хору Збройних сил України відбудеться 15 серпня на головній сцені фестивалю в саду біля Софійського собору

Мультидисциплінарний Bouquet Kyiv Stage об'єднує в одну композицію різні напрями – музику, кіно, театр, візуальне мистецтво. Фестиваль некомерційний і соціальний. Вхід на події вільний. Відвідувачі купують лише квиток до Софії Київської, де проводимо захід щороку, в серпні. Це знакове місце є значущою частиною проєкту. Bouquet Kyiv Stage розквітав там і в часи пандемії, і в умовах великої війни. Циклічність життя фестивалю нагадує квіти, з яких і складається букет. Вони неодмінно розквітають щороку у свій час попри холодну зиму, злі вітри та природні катаклізми.

Bouquet Kyiv Stage спочатку задумувався як свято краси, мистецтва, спілкування. Але виклики доби внесли корективи. Під час пандемії наш основний меседж був, що життя триває. А з початку повномасштабного вторгнення сенси, зміст і географія змінилися радикально. Нині це спільне переживання досвіду війни та болю втрат, наповнення надією і світлом, усвідомлення нашої ідентичності й відкриття скарбів української культури для себе та світу.

З 2022-го Bouquet Kyiv Stage також подорожує світом. Розповідає іноземцям про війну в Україні й ознайомлює з нашим високим мистецтвом, відкриває його багатство та глибину, розкриває таланти і світовий рівень наших митців. Упродовж останніх двох років відбувся у Тбілісі, Оксфорді й Лондоні.

Наш цьогорічний слоган – від Сяну до Дону. Bouquet Kyiv Stage 2024 стане мистецьким проявом єдності всіх українців. Ця тема пронизує кожен день і подію. Сьогодні наша єдність одне з одним і з демократичним цивілізованим світом, на лінії фронту й у тилу є запорукою здійснення заповітного бажання кожного українця – перемоги.

Сьомий Bouquet Kyiv Stage об'єднає в серці Києва Харків, Одесу, Херсон, а також Крим. Ці міста – наша спільна кровоточива рана, біль і водночас гордість і захоплення неймовірною стійкістю й силою їхніх жителів. Попри щоденне намагання ворога стерти їх з лиця землі, вони щоденно захищають свій культурний спадок і відстоюють українську ідентичність: відкривають художні виставки, дають концерти, роблять театральні прем'єри, плекають нове покоління авторів.

Протягом чотирьох фестивальних днів відбудеться понад 40 подій: 20 показів вітчизняного кіно, 16 концертів класичної, джазової та електронної музики, п'ять виставок, п'ять бесід під ясенем із лідерами думок, три панельні дискусії, три програми для дітей і молоді, дві екскурсії музейним комплексом.

Це свідоме й мужнє рішення – приїхати в Україну під час війни

Для нас кожен учасник є хедлайнером. Усі без винятку події варті уваги, але на деяких слід зробити особливий акцент. Виставка "Мистецтво – вища форма Надії" збере понад 60 робіт від 30 художників із Києва, Харкова, Одеси, Миколаєва та Дніпра. Маріупольський камерний оркестр "Ренесанс" зіграє концертну програму "Місто Марії" з творами українських композиторів, зокрема з Донеччини. Національний камерний оркестр "Київські солісти" під орудою диригента Володимира Сіренка виконає прем'єри композиторки Вікторії Польової. А одеський ансамбль Senza Sforzando – кантату "Читаючи історію" цьогорічної лауреатки Шевченківської премії Кармелли Цепколенко за поезією Оксани Забужко. Акторка Катерина Кістень і гітарист Дмитро Радзецький презентують музичний перформанс "Ярослав та Інгігерда: історія життя – історія кохання". В основу проєкту лягли біографії княжого подружжя – київського князя Ярослава Мудрого та шведської принцеси Інгігерди. Музику написав Максим Коломієць, а художні образи створили Каріна й Аліна Гаєві.

Серед іноземних учасників – зірковий австрійський віолончеліст Йорг Цвікер, який виступить із національним ансамблем солістів "Київська камерата", й ізраїльський джаз-бенд Yogev Shetrit Trio. Це свідоме й мужнє рішення – приїхати в Україну під час війни, щоб поділитися мистецтвом і підтримати нашу країну.

Зараз ви читаєте новину «"Для нас кожен учасник є хедлайнером"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути