середа, 28 листопада 2012 14:58

Запіканку із цвітної капусти найкраще їсти на сніданок
10

Фото: Фото: Катерина Борісова

"Чоловік займається спортом, тому ми вибудовували  програму корисного харчування. Сніданок має бути насичений вітамінами, адже саме зранку організм набирає корисні речовини, щоб мати енергію на увесь день", - розповідає Руслана Миросин з Ужгорода.

Жінка дуже любить смажену цвітну капусту, натомість чоловік смаженого взагалі волів би не їсти.

"Усім відомо, що цвітна капуста, на відміну від усіх інших видів капусти, має дуже ніжну клітковину, яка легко і повністю засвоюється організмом людини. А за вмістом вітамінів та мікроелементів, а також корисних солей можна сміливо їй дати перше місце серед овочів. Користь цвітної капусти в тому, що вона поліпшує обмінні процеси в організмі, сприяє загоєнню виразок. Її використовують навіть для загоєння ран", - захоплено розповідає господиня.

Руслана зауважує, що  капуста очищає кров, зміцнює судини та кісткову тканину, покращує кровотворення та нормалізує обмін речовин. Завдяки такій дії у людини підвищується імунітет. Також це дуже добрий захисник від онкологічних захворювань.

До речі, для жінок, що слідкують за калоріями, варто зазначити – "кучерява" капуста має невисоку калорійність. Її сміливо можна назвати дієтичним продуктом, адже окрім потрібних кожному організму корисних речовин, вона містить тартронову кислоту, яка перешкоджає утворенню жирових відкладень із зайвого цукру.

"Кожна господиня має використовувати в раціоні своєї сім'ї цю чудо-рослину. Я вже як тільки її не готувала – смажила, варила, запікала. Її можна поєднувати з різними овочами, комбінувати і робити різні рагу, запіканки. Навіть солодку капусту печуть, проте мені таке не до смаку. Сьогодні готую запіканку, яку назвала ''Сніданкова'', - зазначає жінка.

Розбирає капусту на суцвіття, заливає водою, ставить кип'ятити на 15 хвилин. До каструлі доливає столову ложку оцту та підсолює. Поки капуста вариться, господиня ділить велику цибулину на 4 частини, ріже чвертькільцями. Смажить на сковорідці до золотистого кольору.

Капусту висипає на друшляк, промиває холодною водою, ставить студити.

На дно форми для випікання викладає смажену цибулю, зверху складає остуджену капусту. Збиває вилкою 4 яйця з сіллю та перцем, заливає у форму для запікання до капусти з цибулею. Ставить у розігріту духовку на 20 хвилин.

"Печу доти, поки яйця не загуснуть. Потім виймаю, поливаю зверху розтопленим вершковим маслом (буквально 30 грамів), викладаю тертий твердий сир, посипаю свіжою зеленню і ставлю ще на 5 хвилин, щоб розплавився сир. Духовку тоді вже можна і виключити, а у кого електрична – то включити вентилятор, тоді скоринка зарум'яниться", - радить Руслана.

За словами господині, цю страву їдять з тостами: "Оскільки у мене тостера немає, я смажу грінки з яйцями – виходить смачно".

Жінка виймає з духовки запіканку, розрізає невеликими квадратиками, розкладає на тарілки. На стіл ставить також смажені грінки.

"Страва досить ситна, і водночас легка. Не знаю чому, але, як на мене, вона на підходить саме на сніданок. Та, головне, що чоловік задоволений. До речі, 6-річна донечка цвітну капусту смажену не їла, казала, що не любить такого, але запіканку злопала одним махом. Зізнаюсь, інколи треба дитину здурити, але тільки тоді, коли це їй на користь", - сміється жінка.

 

Зараз ви читаєте новину «Запіканку із цвітної капусти найкраще їсти на сніданок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути