Ексклюзиви
вівторок, 15 липня 2008 16:50

Після ранніх овочів висівають цибулю-батун і капусту

Столичний пенсіонер Валерій Денисенко, 69 років, збирає декілька врожаїв овочів із власної грядки біля Богуслава Київської області. На 10 сотках землі чоловік висаджує ранні сорти огірків. У липні, після збору врожаю, на місці огірків вирощує цибулю-батун.

— Раніше пізніми овочами я не займався, — розповідає. — Після збору ранніх огірків просто удобрював ту ділянку грядки, а сіяти на осінь якось не наважувався. Думав, урожай не достигне до морозів.

Три роки тому знайомий порадив Денисенкові посіяти цибулю-батун. Вона невибаглива до погодних умов, швидко росте. Якщо посіяти в липні, то вже у вересні буде свіжа зелень для салату.

Ямку для насіння потрібно робити глибиною 3 см. Якщо вона буде глибшою, паростки не зможуть пробитися нагору. Мілка — також погано, бо коріння тягнутиметься вгору й рослина почне сохнути.

Перші 10 стрілок цибулі з"явилися за вісім днів. Коли вони стали завдовжки 20 см, чоловік почав збирати їх на салат. Замість зрізаних пагонів виросли нові. За осінь удається зібрати два-три врожаї пізньостиглої цибулі-батун.

— Цибуля-батун багаторічна рослина, — пояснює Денисенко. — Вона родить упродовж чотирьох років. У кінці жовтня, перед настанням морозів, я викопую цибулинки та висаджую в кімнаті, у дерев"яному ящику із землею. Узимку вони також пускають стрілки, які зрізаю для салатів. Улітку пересаджую цибулини на город.

Навесні цього року Валерій Денисенко купив насіння цибулі-батун "Салатний-35", щоб посіяти на грядці, де раніше росли ранні огірки. Каже, старі цибулини сорту почали вироджуватися, дають менший урожай. Їх час замінити молодими посівами.

— Крім цибулі, збираю два врожаї цвітної капусти, — розповідає. — У липні, коли зрізаю стиглі головки раннього сорту цвітної капусти, коріння залишаю в землі. За декілька тижнів воно пускає нові пагінці — пасинки. До кінця вересня капустини  чималі, і я їх зрізаю.

Улітку пересаджую цибулини на город

Перед висадкою розсади на грядку чоловік її загартовує. Тоді рослини швидше адаптуються на городі й ростимуть. Доглядати за цвітною капустою потрібно так само, як і за білокачанною. Її треба постійно поливати, просапувати та підгортати.

— Цвітна капуста любить затінок і погано переносить спеку, — каже. — На палючому сонці її головки починають зеленіти. Якщо температура вище 25 градусів тепла, вони будуть дрібними.

На північному боці городу в Денисенка ростуть кущі смородини. Він висаджує розсаду біля них. Там завжди затінок, й у спеку прохолодніше. Коли головки капусти починають формуватися, чоловік накриває їх від сонця листям лопуха.

— Після того як зібрав перший урожай цвітної капусти, удобрюю ґрунт нітроамофоскою, — розповідає. — У ній є азот, фосфор і калій. Ці мікроелементи дозволяють пришвидшити ріст рослин. За місяць можна збирати другий урожай.

Зараз ви читаєте новину «Після ранніх овочів висівають цибулю-батун і капусту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути