




Бармен Ігор Локацький займається латте-артом два роки.
"Щоб навчитися робити малюнки на каві, треба практикуватися щодня, - говорить Локацький. – Це допомагає удосконалити техніку. Самої фантазії для цього замало".
Найпростіше виконувати малюнок через трафарет.
"Для цього достатньо вирізати малюнок і через трафарет нанести його на каву. Щоб був рівномірним, шоколад, какао або корицю слід сипати на трафарет через ситечко. Трафарети можна вирізати власноруч або купити в магазині. Справжній бармен повинен уміти робити такий малюнок без підручних засобів. Це коли в руках майстра лише горнятко кави чи капучіно і пітчер з молоком. Так бармени називають молочник. Найкраще годиться для малювання той, що має найтонший носик".
Малюнок радить малювати швидко, аби напій не вистигнув.
"У бармена на таку творчість всього кілька хвилин. Можна користуватися також зубочистко. За допомогою неї з пінки можна створити чимало цікавих малюнків – серце, усмішку, хмаринку, павутинку, метелика чи яблучко. Але це примітивні базові візерунки, які зможуть на капучіно намалювати навіть початківці".
Щоб наносити малюнок, молоко треба підігріти до 60 градусів.
"Молоко ні в якому разі не доводимо до кипіння, - радить бармен. - Чашку з кавою нахиліть до себе, а у найглибше місце тоненькою цівкою почніть наливати молоко. Вливайте акуратно, піднімаючи молочник вгору. Щоб вийшов малюнок, молоко має втопитися під кавовою піною. Потім опустіть молочник так, щоб його носик був найближче до поверхні напою, фактично над кавовою пінкою. У цей момент коливайте молочник так, щоб із молочної піни утворювався малюнок. Поправити візерунок можна за допомогою зубочистки, трубочки чи кавової палочки, якою розмішуєте цукор".
Малюнок на каві чи капучіно не підвищує вартість напою.
"Багато клієнтів мені казало, що кава з малюнком навіть смакує краще. Жінкам у такий спосіб піднімаю настрій вранці. Після такого ще жодна без чайових не залишила", - говорить Ігор Локацький.
Двічі був присутній у конкурсах латте-арт.
"Брати участь я поки не наважуюся, бо ще не настільки набита рука. Там перші місця займають люди, які уміють за допомогою шоколаду на пінці малювати портрети".
Коментарі