




43-річний італійський кухар Андреа Пірас пропонує українцям готувати улітку популярний легкий десерт – тірамісу. Вважає, що він ідеально пасує для закінчення вечері або на полуденок вдома на вихідних. Не радить їсти цей десерт лише водіям, бо печиво збризкує алкоголем. Напередодні професійного свята Андреа зголосився дати майстер-клас рівненським журналістам.
"Легкий крем, смачне цукроване печиво, какао у порошку, трохи коньяку та руки, які не трясуться – от і весь секрет тірамісу. Живу у місті Рівному два останні роки і часто готую італійські десерти для своєї української родини. У відповідь теща пригощає мене вашими смачними варениками з сиром та картоплею, - сміється кухар. – У мене тут тільки одна проблема – ніде не можу купити лікер Амаретто ді Саронно, який використовуються у класичному рецепті тірамісу. Тому на Україні обходжуся хорошим коньяком або ромом. Все одно, алкоголю знадобиться лише трошки й він не повинен перебивати смак інших продуктів. Українські кухарі готують тірамісу смачно, але у вас він чомусь більше нагадує торт".
Для приготування тірамісу на три-чотири порції Андреа бере 250-грамову упаковку сиру "Маскарпоне", пачку печива "Савоярді" на 12 штучок, какао-порошок для посипки, 80 грамів цукрової пудри, склянку охолодженої звареної чорної кави, чарку коньяку та три яйця.
"Завжди беріть тільки найсвіжіші сирі курячі яйця. Як варіант, підійдуть перепелині – вони менші, але тоді точно можете не боятися сальмонели, - радить Андреа Пірас. – Треба обережно відокремити білок від жовтка і збити білок з цукром у піну. Це можна зробити міксером за 10-15 хвилин. Дуже важливо, щоб у миску з білком не потрапило ані краплі води, жиру чи жовтка – тоді піна вийде найкраща".
Італієць бере дві миски. В одній ретельно збиває в піну білки з цукром, а в іншій – жовтки із сиром маскарпоне. Потім поєднує ці дві суміші в одну і перемішує. На дно кожної порційної вазочки викладає ложкою перший шар десерту: сирну суміш.
"Дві ложечки на донце, більше не треба. Потім берете паличку савоярді та швидким рухом вмочаєте її у каву, - показує кухар. - Робіть це хутко, щоб печиво не встигло розмокнути. Після "купання" савоярді в один шар укладаєте на крем і злегка туди вдавлюєте. Зверху з ложечки трошки поливаєте печиво коньяком – щоб тільки аромат був. Багато алкоголю лити не варто, бо зіпсує смак. Можна навіть мочити в каву тільки один бік савоярді, а верх поливати коньяком.
Потім знову покриваєте печиво сирною сумішшю. За бажанням, укладаєте ще один шар паличок. Щоб десерт добре охолонув і набув ще ніжнішого смаку, варто поставити його на 2-5 години у холодильник. Перед подачею посипаєте ваш десерт какао-порошком. Новачок легко навчиться готувати тірамісу вже за 45 хвилин, вправний кухар його зготує за 25 хв."
Коментарі