Прозорий холодець є такою ж обов'язковою стравою на святковому столі як ковбаса та буженина. Без паски з яйцями та холодцю з хроном Великодень не є Великоднем. Замість звичного рецепту, можна приготувати новий, не менше смачний. Додавши до м'яса свіжі овочі, холодець розкриється по новому.
Холодець з кролика з солодким перцем

Інгредієнти:
Філе кролика 600 г
Перець болгарський 150 г
Морква 100 г
Лук-шалот 60 г
Часник 1 зубчик
Тархун 3 г
Овочевий бульйон 325 г
Кмин 1 г
Желатин 15 г
Оливкова олія 15 мл
Біле сухе вино 370 мл
Приготування:
Почистити і нарізати цибулю, часник і моркву великими шматками.
Тушку кролика промити, просушити паперовим рушником і нарізати великими шматками.
У каструлі з товстим дном розігріти 1 столову ложку оливкової олії.
Викласти кролика і обсмажити на сильному вогні протягом 2-х хвилин до золотистого кольору.
Додати моркву, цибулю, часник, кмин. Посолити, поперчити і перемішати.
Налити в каструлю 370 мл білого сухого вина. Випарити алкоголь на сильному вогні протягом 5 хвилин.
Налити бульйон так, щоб він покривав кролика. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 90 хвилин.
Трохи запекти перець в розігрітій до 250 градусів духовці 15 хвилин. Знятиь шкірку, видалити насіння і розрізати на довгі смужки.
Порзати тархун дрібно. Поламати пластини желатину руками, залити водою і дати настоятися протягом 10 хвилин.
Вийняти кролика з бульйону, видалити кістки. М'ясо дрібно порізати.
Соус, в якому тушкувався кролик, протерти через сито. Додати желатин, тархун.
Поперчити, посолити і перемішати. Вистелити дно форми харчовою плівкою.
Потім шарами викласти м'ясо кролика і солодкий перець. Налити протертий соус, затягнути зверху плівкою і поставити в холодильник на 5 годин.
Потім порізати на порції і подавати.
Заливне з язика

Інгредієнти:
1 яловичий язик вагою близько 700-800 г
1 лавровий лист
10 горошин чорного перцю
1 стебло селери
600 мл овочевого бульйону
1 ст.л. желатину
зелень петрушки або кропу
сіль і мелений перець за смаком
хрін або зерниста гірчиця для подачі
Приготування:
Язика добре промити, покласти в каструлю, додати лавровий лист, чорний перець, сіль і крупно нарізану селеру.
Залити водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити під кришкою до готовності, близько 1,5 годин.
Вийняти язик з каструлі і відразу зняти з нього шкіру.
Желатин залити 4 ст.л. холодного бульйону або води.
Відставити в сторону і дати набрякнути 5 хвилин. Влити в кухлик бульйон і довести його до кипіння.
Зняти з вогню і влити в миску з набряклим желатином. Добре розмішати до розчинення.
Язик нарізати скибочками. Викласти в порційні формочки, перемежовуючи листям петрушки.
Влити в формочки бульйон з желатином і поставити в холодильник для застигання, приблизно на 2 години.
Перед подачею вийняти холодець з формочок і подати з хроном або гірчицею.
Коментарі