Святковий хліб, який на Великдень несуть святити до церкви, у різних країнах світу випікають інакше - десь додають до тіста спиртні напої, деякі кулінари кришать горіхи та поливають шоколадом. Оригінальні рецепти паски публікує сайт каналу "24".
Паска з сиром та грудинкою
Інгредієнти:
розчинити:
борошно – 70 гр
пресовані дріжджі – 20 гр
молоко – 240 гр
замісити:
борошно – 500 гр
сіль – 1 ч. л.
цукор – 1 ст. л.
яйця – 2 шт.
вершкове масло – 180 гр
твердий сир – 180 гр
копчена грудинка – 180 гр
рослинне масло – 1 ст. л.
Приготування:
Розчинити дріжджі в молоці та борошні. Накрити та залишити на годину в теплі. Тим часом нарізати кубиками грудинку та обсмажити у сковорідці на олії. Натерти сир.
Борошно, сіль і цукор змішати, додати яйця та розчинені раніше дріжджі. Вимішувати, доки тісто не стане густою кулею. Накрити плівкою та залишити на 10-15 хв. Потім розділити масло на 4 частини та поступово ввести в тісто. Додати шматки грудинки та тертого сиру, вимішати руками.
Перекласти тісто у змащену олією миску, закрити, залишити до тих пір, доки не збільшиться в 1,5 разу. Тоді розділити на дві частини і скачати у кулі. Залишити у формі на 90 хв.
Випікати у змащеній формі 50-60 хв. за температури 180 градусів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 барвників, які треба запасти для крашанок до Великодня
Паска з шампанським
Інгредієнти:
розчинити:
борошно – 190 гр
дріжджі – 9 гр
шампанське напівсолодке – 190 гр
замісити:
борошно – 500 гр
суміш цукатів та родзинок – 350 гр
дріжджі живі – 35 гр
сіль – 10 гр
цукор – 160 гр
яйця – 4 шт.
молоко – 100 г
масло вершкове – 280 гр
горіхи волоські – 120 гр
Приготування:
Змішати дріжджі, шампанське, просіяне борошно, накрити рушником, поставити у тепле темне місце на 1 годину.
Потім змішати борошно, дріжджі, сіль, цукор, розм'якшене вершкове масло, яйця, молоко. Додати розчинені раніше дріжджі та вимішати тісто. Додати горіхи і цукати з родзинками, ще раз перемішати. Викласти тісто у форму та залишити на годину. Випікати до золотистого кольору приблизно 15 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
Паска з мигдалем:
Інгредієнти:
пшеничне борошно – 800 гр
дріжджі – 40 гр
молоко – 280 мл
100 мл вершків 35%
вершкове масло – 230 гр
2 яйця
7 жовтків
цукор – 180 гр
цукор ванільний – 20 гр
лікер "Марсала" – 150 гр
цукати апельсина – 100 гр
мигдаль неочищений – 150 гр
сіль
для глазурі:
білок – 1 шт
цукрова пудра – 20 гр
мигдальне борошно – 20 гр
мигдаль неочищений – 70 гр
Приготування:
У теплому молоці розвести дріжджі, додати 100 г борошна, ретельно перемішати. Накрити рушником, зилишити в теплі на годину. Коли збільшиться в об'ємі, додати 150 мл теплого молока, 100 г просіяного борошна, ретельно перемішати, поставити в тепле місце на 1 годину.
Решту борошна висипати гіркою на стіл, зробити поглиблення в центрі, влити розтоплене вершкове масло (тільки 200 г) і вершки. Додати жовтки і яйця, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно вимішати тісто руками до еластичності, приблизно 20 хвилин. Якщо тісто вийде дуже крутим, додати трохи теплої води, щоб воно вийшло м'яким і легко відставало від рук.
Додати в тісто подрібнений в блендері мигдаль, ще раз добре вимісити, щоб горіхи розподілилися рівномірно. Круглі форми змастити вершковим маслом, заповнити тістом форми до половини, накрийте рушником, залишити в теплому місці на 2 години.
Для глазурі збити білок одного яйця, але не до піни. Додати мигдалеве борошно, акуратно перемішати, вилити на тісто паски і посипати подрібненим мигдалем. Випікати у розігрітій до 220°С духовці 10 хвилин, зменшити температуру до 170°С і випікайте ще 30-35 хвилин, поки скоринка не стане коричневою.
Коментарі