Різдво - тепле родинне свято, яке заведено святкувати вдома з рідними та близькими.
За традицією на столі у Святвечір має бути 12 пісних страв, набір яких може всіляко варіюватися.
Є страви, котрі передаються з покоління в покоління, а деякі традиції потрібно створити власноруч.
Що має бути на Різдвяному столі
За традицією основною стравою на столі у Святий вечір має бути кутя. Її треба поставити першою. Зазвичай господині готують пшеничну, ячмінну або рисову кашу. До неї обов'язково додають мак, мед, горіхи. Також за бажанням можна додати інші солодощі.
Шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, що для перших страв на святковий стіл варто приготувати різдвяний борщ або грибний суп. Борщ має бути пісний, тож варто туди додати побільше овочів, а до супу варто додати білі гриби, найчастіше господині використовують - сушені.
Також необхідно приготувати на різдвяний стіл узвар - це солодкий компот із різноманітних сушених фруктів і ягід. Він відмінно доповнить святковий стіл.
Господині також готують на Святий вечір пісні вареники із різними начинками. Зазвичай для начинки обирають тушковану капусту, картоплю і гриби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати у піст: спробуйте страви, які відкриють нові смаки та збагатять ваш раціон
На Різдво також готують пісну страву із риби. Це можуть бути різноманітні холодні закуски, тушкована риба із овочами. Також можна поставити оселедець, приготувати заливну рибу або запекти її в духовці.
Щоб розбавити стіл різноманітними стравами можна поставити також печені яблука із медом та родзинками.
Також українці ставлять на святковий стіл мариновані гриби, картоплю, голубці, пампушки, капусту із горохом, квасолю та багато інших пісних страв.
Коли на Різдво сідають за стіл
За традицією у святвечір Різдва вся родина сідає за стіл на святкову вечерю, де вже приготовані 12 страв. Вони можуть відрізнятися в залежності від уподобань сім'ї, але в їхнє число обов'язково входять кутя і узвар. У давнину в це свято було прийнято відмовлятися від їжі до появи першої зірки на небі.
Це свято має бути світле і радісним, об'єднувати людей. Цього дня заборонено сваритися та лаятись.
Напередодні Різдва, 24 грудня, українці відзначатимуть Святий Вечір - символічне закінчення різдвяного посту. Цей особливий день прийнято святкувати в сімейному колі.
На Святвечір, за традицією, готують пісні страви. Усього на столі має бути 12 частувань - їх зіставляють з кількістю апостолів та місяців у році. Часто українці готували з продуктів, до яких мали доступ, саме тому більшість страв мали прості рецепти й складалися зі звичних інгредієнтів. Однак сьогодні все більше людей надають перевагу вишуканій кухні.
Коментарі