Карпачо – це проста страва родом з Італії. Для карпачо тонко нарізають шматочки сирого м'яса, приправляють оливковою олією. За бажанням у заправку додають трохи оцту або соку лимона. Карпачо зазвичай подають як холодну страву або закуску. Згодом словом "карпачо" стали описувати майже будь-яку страву, коли продукт нарізають тонкими шматками і викладають на тарілку.
"Не обов'язково подавати страву так, як написано у класичних рецептах. Завжди можна експериментувати, додаючи щоразу нові складники або готуючи по-іншому. Наприклад, зовсім не обов'язково подавати м'ясо сирим. Значно більше людей звикли до смаженого, відвареного", - каже відомий український кухар Євген Клопотенко.
Він пропонує приготувати вдома карпачо зі свинячого язика, звареного у спеціях.
"Спеції можна покласти ті, які є у вас вдома. Це і є ваша кулінарна фантазія. Для цієї страви раджу зробити дуже смачний і простий у приготуванні соус: мед можна змішати з гірчицею, медом і соком лимона. А сам язик варять приблизно півгодини. Все частіше мене просять не смажити, а варити м'ясо. Люди зараз більше захоплюються здоровою і корисною їжею і просять приготувати щось дуже просте і всім зрозуміле", - каже кухар.
Карпачо зі свинячого язику, відвареного у спеціях від кухаря Євгена Клопотенко
Інгредієнти на дві порції:
Свиний язик – 1 штука
Мед – одна чайна ложка
Яйце – 1 штука
Гірчиця – 2 столові ложки
Насіння сушеного фенхелю – на кінчику ножа
Сушений перець чилі – на кінчику ножа
Кориця – 1 паличка
Аніс – дві зірочки
Сік половини лимону
Сіль – за смаком
Приготування:
Спеції (перець чилі, аніс, корицю, насіння фенхелю) змішати й всі разом перетерти у ступці до отримання однорідного порошку.
Поставити на плиту каструлю із водою, почати нагрівати. Підсолити воду. Відварити у ній язик разом зі спеціями. Варити протягом приблизно півгодини на маленькому вогні. Після варіння почистити язик і порізати його тонкими скибочками.
Приготувати соус: у окремій невеликій посудині змішати гірчицю, лимонний сік та мед.
Відділити жовток яйця від білка. Додати жовток до соусу з меду та гірчиці, ще раз все перемішати.
Викласти язик на тарілку і подавати страву разом із соусом. Прикрасити зеленню.
Коментарі