четвер, 22 серпня 2024 10:55

Що особливого приготувати на День Незалежності: три цікаві рецепти

24 серпня Україна відзначатиме найголовніше свято державності – День Незалежності. В умовах війни святкування важливої дати буде обмеженим.

Але українці на честь 32-річчя Незалежності можуть святково накрити стіл і відсвяткувати в колі найближчих. Можна обрати страви старовинної української кухні, вшанувати батьківщину за географічними ознаками й приготувати по страві з регіону або ж урізноманітнити стіл жовто-блакитними фарбами.

Gazeta.ua зібрала три цікаві рецепти, які варто спробувати.

Автор: foodandmood.com.ua
  Українці на честь 31-річчя незалежності можуть святково накрити стіл та відзначити в колі найближчих
Українці на честь 31-річчя незалежності можуть святково накрити стіл та відзначити в колі найближчих

Торт "Слава Україні"

Цей десерт вражає як простотою складників, так і стилізацією, адже символізує український прапор.

Інгредієнти:

– 200 г кефіру;

– 1–2 яйця;

– 1 склянка манки;

– 1 склянка цукру;

– 1 склянка борошна;

– 100 г топленого маргарину;

– мигдальне масло для випічки (4 краплі);

– 1 ч. л. розпушувача;

– 2–3 ст. л. згущеного молока (або 50 г білого шоколаду);

– барвники для випічки: жовтий і синій (блакитний).

Приготування:

1. Змішати манну крупу, кефір, цукор, трохи збиті яйця. Залишити на 40 хв. (Через 30 хв. можна вмикати духовку розігріватися до 180°C).

2. Доки тісто відпочиває, підготуйте форми для випічки. Якщо маєте дві однакові невеликі форми, це добре: не потрібно чекати, доки спечеться один кекс, потім другий. А якщо маленьких форм немає, їх можна зробити самотужки: форму застелити фольгою і посередині зробити перегородку. Тоді тісто різних кольорів не перемішається і приготується одночасно.

3. Після закінчення 40 хв. додати топлений маргарин, просіяти борошно, змішане з розпушувачем, додати мигдальне масло для випічки. Все перемішати міксером.

4. Форму для випікання змастити маслом або застелити фольгою. Тісто розділити на дві однакові порції: в одну додати жовту фарбу, в іншу – синю. Добре перемішати. Вилити в форми. Випікати 30–40 хв.

5. Дати їм охолонути 5 хв. Дістати з форми, зрізати зовнішні стінки. Змастити можна масляним кремом (100 г масла збити з 50 г згущеного молока). Обмазати тим же кремом, а зверху посипати змолотими в крихту в блендері зрізані стінки від кексу.

Автор: foodandmood.com.ua
  Торт "Слава Україні"  вражає як простотою складників, так і стилізацією
Торт "Слава Україні" вражає як простотою складників, так і стилізацією

Пиріжки з калиною

Це забутий найсмачніший український десерт. Наші пращури знали про цілющі властивості цієї ягоди й використовували її не лише в лікуванні, а й як смачну начинку для пирогів.

Інгредієнти:

– 800 г пшеничного борошна для тіста й 30–50 г для начинки;

– 1 пакетик сухих дріжджів (15 г);

– 500 мл молока;

– 40–60 г цукру для тіста і 100 г для начинки цукор;

– 2 яйця;

– 80 мл олії;

– 1 ч. л. солі;

– 2 склянки калини.

Приготування:

1. Розпочніть приготування з тіста. Нагрійте молоко, щоб було теплим, і влийте в глибоку миску. Туди ж додайте сухі дріжджі, яйця, сіль, цукор і ретельно перемішайте вінчиком до однорідності. Після цього почніть повільно вливати в тісто олію. Не забувайте постійно помішувати все вінчиком.

2. Тепер поступово додавайте борошно. Розмішуйте тісто дерев'яною лопаткою або руками. Готове тісто накрийте харчовою плівкою, аби воно не обвітрилося. Обгорніть миску рушником або ковдрою та поставте у тепле місце, наприклад, біля батареї, на 40 хв. Якщо у приміщенні прохолодно, тісто можна поставити в заздалегідь підігріту духовку.

3. Доки тісто підходить, приготуйте начинку. Вимиту калину розкладіть на жаровню, додайте трохи води й поставте в духовку на 40 хв.

4. Підготовлену калину відкиньте на сито, щоб вийшов зайвий сік. До речі, він дуже корисний, тож радимо випити його. Після цього додайте у начинку борошно та цукор, ретельно перемішайте.

5. Тепер залишилося сформувати пиріжки. Розкачайте тісто в довгий джгут та поріжте на однакові частинки. Нехай тісто відпочине 5 хв. І вже після цього можна формувати пиріжки. Головне – міцно защіплювати краї, щоб начинка не витікала. Готові пиріжки покладіть на деко, змащене олією, і накрийте лляним рушником. Нехай тісто ще трошки підійде.

6. Тим часом увімкніть духовку на 180–200°С. Коли вона розігріється, змастіть пиріжки яєчним жовтком і поставте пектися на 25–30 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яблучний Спас: п'ять смачних і легких рецептів, які варто спробувати

Автор: authenticukraine.com.ua
  Пиріжки з калиною – забутий найсмачніший український десерт
Пиріжки з калиною – забутий найсмачніший український десерт

Крученики

Центр України славиться простою, ефектною та смачною стравою – кручениками. Назва страви невигадлива, походить від слова "крутити": щоб приготувати крученики, начинку потрібно закрутити в м'ясо. До речі, і начинка, і м'ясо, можуть бути різними, все залежить від регіону.

Інгредієнти:

– 500 г свинини;

– 200 г чорносливу;

– 200 г сиру;

– сіль, перець – на смак.

Приготування:

1. Для початку свинину потрібно порізати на стейки завтовшки 1–1,5 см і зробити битки.

2. Чорнослив порізати дрібними шматочками, сир натерти на терці.

3. Викласти начинку на м'ясний биток і загорнути в рулетики. Щоб крученик тримав форму, його можна перев'язати ниткою чи защепити зубочисткою.

4. Заготовки покладіть у глибоке деко, залийте бульйоном і поставте в духовку на 30–35 хв.

Автор: authenticukraine.com.ua
  Центр України славиться простою, ефектною та смачною стравою – кручениками
Центр України славиться простою, ефектною та смачною стравою – кручениками

Вперше День Незалежності України 24 серпня відзначили 1992 року. Але свято державності було й до того. 1991-го День Незалежності святкували 16 липня.

День Незалежності в історії українського державотворення святкувався і до 1990 року. Але, зрозуміло, у діаспорі. Або ж підпільно.

Закордонні українці впродовж 70 років Днем Незалежності вважали 22 січня – дату, коли 1919-го проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки. А ще роком раніше Четвертим універсалом Центральна Рада фактично проголосила повну державну самостійність УНР.

Зараз ви читаєте новину «Що особливого приготувати на День Незалежності: три цікаві рецепти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути