Киянка Тамара Кушнір минулоріч подорожувала Європою – Італією, Францією, Германією. Каже, що дуже здивувалася, коли дізналася, що в Європі делікатеси з сала дуже поширені.
" В одному з ресторанів куштували делікатес під назвою "Лардо ді Колоната" - каже жінка. – Колоната – це невеличке село в Альпах, що в Північній Тоскані. Воно стало дуже популярним завдяки тому, що поблизу села є мармурові копальні – Каррара. А ще завдяки делікатесу з сала "Лардо ді Колоната".
Тамара пояснює, як роблять тамтешнє сало.
" До виробів з мармуру там ставляться дуже вибагливо. – розказує. – Якщо якась мармурова глиба з дефектом – її зразу ж забраковують. Селяни беруть бракований мармур та роблять з нього спеціальні ванни. Там засолюють сало. Мармур має унікальні властивості для зберігання продуктів. Він забезпечує необхідну температуру і вологість, а ще є природнім консервантом. Селяни маринують таким чином сало".
Сало в мармурі в італійських Альпах готують за спеціальною технологією. Заготівлю починають у вересні. Мармурові ванни миють оцтом, натирають часником. Саме сало натирають морською сіллю, котру потім змивають. Сало вкладають шарами, пересипають сумішшю спецій. В суміш обов'язково входять чорний перець, часник, розмарин, мускатний горіх, аніс, чебрець, шавлія, орегано, коріандр. Різна поєднання спецій та пропорції дозволяють кожному виробнику мати власний "фірмовий" секрет приготування лардо. Визріває сало у спеціях до весни.
"На смак дуже м'яке, терпке сало виходить. З ніжним ароматом", – каже Тамара.
Продукт з Колонати вважають справжнім делікатесом. Попит на нього у Європі шалений.
Коментарі
4