




Прекрасна ідея для святкового стола — малокалорійний торт із вишнею та печивом савоярді. Готують його за принципом італійського десерту пана-коти: в основі - вершки, молоко та цукор. Пана-коту не запікають, а "скріплюють" за допомогою желатину. До готовності десерт доводять, потримавши у холодильнику, після чого можна відразу насолоджуватись його незрівнянним смаком. Пропонуємо приготувати пана-коту з італійським печивом савоярді і вишнею, рецептом якої поділилася киянка Лариса Чопенко.
Інгредієнти:
вершки 20% жирності — 600 грамів
печиво савоярді — 250 грамів
цукор — 45 грамів
ванілін — 2 грами
молоко — 90 грамів
желатин — 15 грамів
шоколадні краплі або дрібно порізаний шоколад — 40 грамів
лимонна цедра — 5-10 грамів
вишня у власному соку — 250 грамів
вишневий сироп або сік — 200 грамів
холодна вода — 1/5 склянки
Приготування:
Замочити желатин у холодній воді. Молоко підігріти, але не кип'ятити. Розчинити в молоці цукор. Віджати набряклий желатин і також додати до молока. Ввести молочну суміш у вершки. Додати ванілін і цедру лимону. Ретельно розмішати масу й поставити на 15-20 хвилин у холодильник, аби крем загус. Якщо через цей час крем все ще рідкий, потримати в холодильнику трохи довше. Чим якісніший берете желатин, тим швидше маса стане густою.
Круглу (дуже бажано - роз'ємну) форму для запікання вистелити 10 печивом савоярді. По можливості, вони мають заповнити дно повністю так, аби вільного місця було якнайменше. Ретельно змазати печиво молоком так, аби просякло ним повністю. Тоді в кінці приготування торту печиво стане м'яким, наче бісквіт.
Зверху першого шару печива залити половиною крему, який загус. На нього викласти другий шар печива савоярді. Його ж слід за такою самою схемою ретельно просякнути молоком. За 5-10 хвилин залити другий шар печива остачею загуслого крему.
Верхній шар торту посипати подрібненим шоколадом або шоколадними краплями. Накрити форму харчовою плівкою. Поставити в холодильник щонайменше на 4 години. Можна також лишити торт постояти в холодильнику ніч.
Торт, коли той постояв у холодильнику, акуратно дістати з форми. Змішати вишні із вишневим сиропом і до подачі прикрасити ними верх торту. Іноді радять вишні у власному соці попередньо проварити протягом 3-5 хвилин з додаванням пектину. Торі вони не будуть розпадатися. Тепер торт повністю готовий до подачі.
Коментарі