понеділок, 22 грудня 2025 17:45

П'ять українських десертів різдвяного столу, які повертають у дитинство
4

Вергуни
Фото: pinterest.
Різдвяний кекс
Гомбовці з сиром
Печиво "Волове око"

Різдво пахне солодощами з дитинства.

Коли на столі з'являються знайомі десерти, час ніби зупиняється. Згадується бабусина кухня, теплі вечори й відчуття справжнього дива.

Gazeta.ua публікує п'ять українських різдвяних солодких страв, які здатні за один шматочок повернути у найтепліші спогади дитинства.

Вергуни

Автор: pinterest.
  Вергуни
Вергуни

Інгредієнти:

Борошно - 400 г + трішки для посипки

Яйця - 1 шт.

Цукор - 100 г

Кефір 2,5% (теплий) - 200 мл

Ванільний цукор або ванільний екстракт

Цедра 1/2 апельсина

Розпушувач - 1 ч.л.

Дрібка солі

Олія - для смаження

Цукрова пудра - для подачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пампухи на Святвечір: рецепт ідеальної випічки від шеф-кухаря

Як приготувати

Збийте яйце з цукром, сіллю та ванільним цукром (ванільним екстрактом) до легкої піни.

Додайте теплий кефір і цедру апельсина, перемішайте.

Додайте розпушувач у борошно і поступово додавайте до рідкої частини.

Замішайте м'яке, еластичне тісто, яке не липне до рук.

Накрийте тісто та залиште відпочити 15-20 хв.

Розкачайте тісто не дуже тонко, наріжте смужками, а потім ромбами, зробіть надріз посередині й виверніть одну сторону.

Смажте у добре розігрітій олії до золотистого кольору (приблизно по 1 хв. з кожного боку).

Викладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію.

При подачі присипте цукровою пудрою.

Різдвяний кекс

Інгредієнти:

Вершкове масло - 150 г

Борошно - 200 г

Розпушувач - 1 ч.л.

Яйця - 2 шт.

Цукор - 160 г

Сухофрукти, горішки

Як приготувати

Сухофрукти попередньо промити і просушити.

Збиваємо яйця з цукром, додаємо розтоплене масло, борошно, розпушувач, промиті сухофрукти і горішки.

Все вимішуємо до однорідної маси, викладаємо у форму.

Ставимо в розігріту духовку 165° градусів на 1 год.

Прикрашаємо на свій смак

Можна полити гарячим шоколадом або білковою глазур'ю.

Присипати какао або цукровою пудрою.

Гомбовці з сиру

Автор: Скриншот
  Гомбовці з сиром
Гомбовці з сиром

Цю забуту традиційну українську страву Євген Клопотенко радить готувати на Різдво. Це ніжні сирні кульки зі сливами, обсипані солодкою кукурудзяною крихтою.

Інгредієнти

400-500 г сиру

1 яйце

50-80 г борошна пшеничного

100 г цукру (4 ст.л.)

10 г цукру ванільного (1 пакетик)

250 г слив (свіжа або заморожена)

Для крошки:

50 г цукру

100 г кукурудзяної крупи

½ ч. л. солі.

Як приготувати

Запанірувати гомбовці в праліне з кукурудзяної крупи. Для цього на середньому вогні на пательні обсмажте кукурудзяну крупу (100 г) з цукром (50 г), постійно помішуючи, це дуже важливо.

Коли цукор почне трохи плавитися, і кукурудзяна крупа почне скочуватися в крупинки, що нагадують кускус, потрібно зняти сковорідку з вогню.

Відразу ж викладіть крупу на пергамент і періодично помішуйте руками, поки вона охолоне. Важливо, щоб крупинки не злиплися. Панірування готове.

Сир (400-500 г) вибирайте тієї жирності, яка вам більше подобається. Важливо, щоб він був досить сухим і м'яким. Якщо в ньому є великі шматки, можете перетерти його через сито або виделкою. Додайте до сиру яйце (1 шт.), сіль (½ ч. л.), ванілін (1 пакетик) і звичайний цукор (100 г). Перемішайте сирну масу.

Додайте борошно (50-80 г) і замісіть тісто, як на ліниві вареники або сирники. Намагайтеся не забивати тісто борошном, щоб гомбовці були ніжної структури. Борошна може знадобитися трохи більше або, навпаки, менше в залежності від вологості та жирності сиру. Головне, щоб ви легко могли сформувати з сирної маси кульки.

Добре розімніть сирну масу виделкою до однорідності, щоб гомбовці вийшли більш ніжними.

Сформуйте із сирної маси невеликі кульки. Намагайтеся, щоб вони були приблизно однакового розміру.

Якщо ви використовуєте свіжі сливи, то добре їх промийте і розріжте навпіл (250 г). Можна використовувати і заморожені, але тоді попередньо їх потрібно розморозити і потім теж розрізати навпіл. Якщо сливи дуже великі, то для зручності їх можна порізати дрібніше. Далі приплюсніть сирну кульку і викладіть всередину половину або частинку сливи.

Защипніть краї та знову скачайте кульку. Так само сформуйте інші заготовки.

Відваріть гомбовці у киплячій підсоленій воді до готовності. Як тільки вони спливуть - акуратно виймайте за допомогою шумівки. Тепер запаніруйте гомбовці у крихті. Вони можуть трохи розвалитися, поки ви їх будете панірувати, тому потрібно обвалювати дуже обережно. Якщо у вас виникають труднощі з паніруванням, то можете просто викласти готові гомбовці на тарілку і посипати їх цим паніруванням. Подавайте гомбовці ще теплими. Можна подати до них сметану.

Волове око

Автор: Скриншот
  Печиво "Волове око"
Печиво "Волове око"

Інгредієнти:

400 г борошна

180 г цукру

100 г маргарину (вершкового масла)

100 свинячого смальцю (можна замінити маслом або маргарином)

2 яєць

350 г сливового повидла (або будь-яке інше, яке вам до вподоби, але воно має бути з кислинкою)

1 пачка розпушувача для тіста

кілька краплин ванільної есенції, або 1 пачка ванільного цукру.

2-3 столові ложки сметани (для замісу)

200-250 г грецьких горіхів

Як приготувати - дивіться на відео:

Пампухи

Інгредієнти

молоко - 250 мл

дріжджі сухі - 7 г

яйця - 2 жовтки

вершкове масло - 50 - г

борошно - 500 г

горілка - 15 мл

цукор 50 г + ванільний 1 уп.

сіль 1 ч. л.

цедра цитрусових

Начинка:

мак

малиновий джем (густий)

олія для смаження - багато (0,5л).

Як приготувати

До ледь теплого молока всипаємо дріжджі, цукор+ванільний цукор та сіль. Додаємо жовтки, мʼяке вершкове масло, олію, горілку і, за бажанням, натираємо цедру цитрусових.

Просіюємо борошно і замішуємо тісто.

Перекладаємо його в посуд, змащений олією, та залишаємо на 1,5-2 год.

Тісто обминаємо і ділимо на однакові частини. Має вийти 10-12 пампухів.

Розплескуємо руками кожен шматочок, викладаємо начинку і защипуємо краї. Перекладаємо на поверхню, змащену олією, і залишаємо на 15 хв. під рушником.

Смажимо пампухи по 4-5 хв. з кожного боку у великій кількості олії на повільному вогні до золотистого кольору.

Не кладіть забагато начинки і не робіть занадто товсті пампухи, бо будуть гливкі.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Юлія Сенич (@yuliia.senych)

Мандарини створюють особливий настрій і дарують неймовірний аромат під час зимових свят.

Щоб здивувати гостей і додати яскравого акценту до різдвяного чи новорічного столу, спробуйте приготувати десерти з цим соковитим фруктом. Від ніжного крему до вишуканого торта - мандарини стануть головною родзинкою застілля. Gazeta.ua пропонує три десерти з мандаринами, які варто приготувати на свята. Вони підкорять своїм виглядом та смаком.

Зараз ви читаєте новину «П'ять українських десертів різдвяного столу, які повертають у дитинство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути