Мандарини створюють особливий настрій і дарують неймовірний аромат під час зимових свят.
Щоб здивувати гостей і додати яскравого акценту до різдвяного чи новорічного столу, спробуйте приготувати десерти з цим соковитим фруктом. Від ніжного крему до вишуканого торта - мандарини стануть головною родзинкою застілля.
Gazeta.ua пропонує три десерти з мандаринами, які варто приготувати на свята. Вони підкорять своїм виглядом та смаком.
Мандариновий крем-брюле
Інгредієнти
500 мл вершків 33%
4 жовтки
80 г цукру + цукор для скоринки (білий або коричневий)
цедра двох мандаринів
Приготування. У сотейнику поєднуємо вершки, половину цукру та цедру двох мандаринів, ставимо на середній вогонь і постійно помішуючи доводимо до активної появи пару, але не кипʼятимо, знімаємо з вогню та накриваємо кришкою, нехай вершки аромазитуються цедрою.
Тим часом змішуємо жовтки з другою половиною цукру до його розчинення. Помішуючи, тоненькою цівкою вводимо гарячі вершки і проціджуємо крем крізь сито, щоб позбутися цедри у ємність з носиком, бо так буде зручніше розливати крем по формочкам.
Якщо є пінка, знімаємо її і розливаємо крем по формочкам ~3/4 висоти (у мене форми на 200 мл). Ставимо на деко чи у глибоку форму, наливаємо туди окріп на 1,5-2 см та відправляємо в духовку.
Випікаємо при 150С ~30-40 хв. Після духовки середина десерту повинна "тремтіти" - це нормально, так і має бути.
Далі охолоджуємо крем до кімнатної температури і відправляємо на стабілізацію в холодильник мін на 3-4 год або краще на ніч.
Для карамельної скоринки рівномірно посипаємо зверху цукром (зайве висипаємо) і підігріваємо кухонним пальником чи в духовку на високу температуру під гриль 180-200С 2-3 хв (на рівень вище середнього). Після дайте десерту трохи охолонути, щоб скоринка застигла.
За бажанням, коли робите скоринку під грилем, форми з кремом можна поставити у більшу форму, наповнену льодом або холодною водою. Це допоможе уникнути нагрівання самого крему, і він залишиться ніжним.
Переглянути цей допис в Instagram
Панакота з мандаринами
Інгредієнти
На 4 порції:
200 мл молока
200 мл вершків 33%
10 г ванільного цукру
15-20 г желатину +100 г води (або за інструкцією на упаковці)
80 г цукру
1 пачка желе
4 шт мандарини
мʼята за бажанням
мед за бажанням
кокосова стружка за бажанням
Приготування.
Желатин заливаємо водою за інструкцією на упаковці. Розмішуємо і відставляємо для набухання. В сотейник наливаємо молоко та вершки, додаємо цукор, ванільний цукор та нагріваємо на повільному вогні, щоб не закипіло. В процесі - помішуємо. Додаємо желатин і знову швидко перемішуємо доти, доки він не потане. Має вийти однорідна суміш.
Тим часом краї креманки для панакоти злегка вмочіть у мед, а потім у кокосову стружку, щоб створити ефект снігу на краях креманок (як на відео). Розливаємо молочну суміш по креманках і ставимо, щоб застигло. Поверх заливаємо мандариновим желе та прикрашаємо фруктами і м'ятою.
Переглянути цей допис в Instagram
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеальне для затишного сімейного вечора: приготуйте апельсинове печиво від Ектора, яке "зметуть" за хвилини
Меренговий торт з мандаринами⠀
"Хрумке повітряне безе, мандаринова начинка, ніжний вершковий крем. Якщо ви досі не знайшли той самий ідеальний десерт до різдвяного чи новорічного столу - то це саме він", - радить кулінарка Валерія Велігура. ⠀
Інгредієнти (на торт діаметром 20-22 см):
Для безе:
4 шт. яєчних білка
дрібка солі
280 г цукрової пудри
1 ст.л. лимонного соку
10 г кукурудзяного крохмалю
Для мандаринової начинки (курду):
75 мл мандаринового соку
10 г цукру
3 яєчних жовтка
7 г кукурудзяного крохмалю
цедра мандарину або апельсину
35 г вершкового масла
Для вершкового крему:
200 г крем-сиру
20 г цукрової пудри
65 мл вершків 33%
Приготування.
Безе: До білків додаємо сіль та збиваємо до білої піни. Продовжуючи збивати на середній швидкості, поступово додаємо цукрову пудру і збиваємо до піків (щоб при перевертанні миски білки не випадали). Додаємо лимонний сік, крохмаль і перемішуємо міксером або лопаткою до однорідності. Кладемо на хороший силіконізований пергамент та надаємо бажану форму. Сушимо у духовці при 90 градусах 2 години (режим верх/низ без конвекції) та даємо охолонути у відкритій духовці. ⠀
Мандаринова начинка (курд): Очищені мандарини пробиваємо блендером та проціджуємо сік через сито. Додаємо цукор, жовтки, крохмаль, цедру та перемішуємо. Перемішуючи, варимо на середньому вогні до загущення. Знімаємо з вогню, перетираємо через сито, додаємо масло та перемішуємо. Накриваємо харчовою плівкою в контакт та даємо охолонути.
Вершковий крем: Крем-сир, вершки та пудру збиваємо міксером до загущення. ⠀
Збираємо торт: На безе кладемо мандариновий курд, зверху покриваємо кремом та прикрашаємо мандаринами, розмарином і пудрою.
Переглянути цей допис в Instagram
Закуски у формі ялинок стануть справжньою окрасою свята. Вони не лише апетитні, але й створюють казкову атмосферу.
Ви можете приготувати ялинки з лаваша з начинкою, оформити сирну закуску у вигляді ялинки або створити канапки із зеленню. Gazeta.ua пропонує добірку святкових закусок у вигляді ялинок.
Коментарі