




"Голубці у Польщі, як і в Україні, готують часто. Для обох країн ця страва, я би сказав, дуже традиційна", - каже кухар Томаш Здренка. Приїхав з Польщі в Україну на одну з гастрономічних виставок.
Для приготування страви на компанію з 3-4 людей знадобляться такі продукти: качан свіжої капусти, кілограм свиного або телячого фаршу, 7 столових ложок рису, одне куряче яйце, помідор, томатна паста і сметана, зелень укропу і петрушки, чорний мелений перець, сіль.
Спершу готує начинку. Фарш кухар заздалегідь розморожував у холодильнику одну добу. Тепер викладає його на тарілку разом із відвареним рисом, половинкою дрібно порізаної цибулі, зелень і звареним в круту й подрібненим яйцем. Солить і перчить, усе ретельно перемішує.
"Раніше у Польщі для голубців частіше брали квашену капусту, особливо в сільській місцевості, - розповідає кухар, перемішуючи начинку великою ложкою, - Тепер фарш загортають майже завжди у сиру. У качана капусти вирізаю основу. Листки закладаю в каструлю з киплячою водою. Вода має вкривати їх повністю. Зменшую вогонь і варю 10 хвилин, щоб листя розм'якло. Тоді виймаю, чекаю, доки стече вода, поки охолоне. Під наклоном ножем відрізаю у листків основу, яка трохи виділяється. Бо треба рівну поверхню".
Каже, можна покласти варитися і качан повністю. Нічого не вирізаючи. Але тоді варити треба не 10 хвилин, а удвічі більше.
Накладає у лист капусти по ложці начинки і загортає руками.Окремо готує для голубців соус. 2 склянки томатного соку змішує з 4 столовими ложками сметани. Додає столову ложку томатної пасти. Солить і перчить. У каструлі доводить цю масу до кипіння на малому вогні. Готовим соусом поливає голубці, викладені на деко. Ставить у розігріту до 180 градусів духовку, запікає 40 хвилин. Подає до столу гарячими.
"Можна і посмажити на пательні, закривши кришкою. Помітив, що готувати так голубці люблять саме українці. Засмажувати можна з цибулькою, з морквою і червоним перцем, нарізаним кружальцями або кубиками.
Коментарі