5 квітня відзначають Міжнародний день супу. У рік в світі з'їдають більше як 30 млрд порцій. Найчастіше його їдять в Росії і в Китаї.
Слово суп - soupe - вважається французьким, але походить від латинського - suppa - хліб, розмочений у відварі.
Найдавніший суп варили з м'яса бегемота близько 6 тис. років до н.е. А перші супи, приготовані за більш-менш сучасними рецептами, з'явилися приблизно в 1 столітті до н.е. в Азії.
Найперший його рецепт знайшли в кулінарній книзі Апікура, написаної в IV столітті. Там згадані такі інгредієнти: пшениця, оливкова олія, м'ясний фарш, мізки, перець, лавровий лист, кмин, вино і рибний соус. У Спарті суп готували зі свинини, крові та оцту. Він називався чорний бульйон і вважався корисним для чоловіків.
Відомий цибулевий суп з'явився завдяки французькому королю Людовику XV. Коли той пізно вночі зголоднів, а в мисливському будиночку не знайшлося нічого крім цибулі, масла і шампанського. Наприкінці XV століття у французькій кухні вже було понад 70 видів супу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно поєднувати продукти, щоб вони були корисними
Національний угорський суп-гуляш є "пам'яткою культурної спадщини" та взято під охорону ЮНЕСКО.
Найдорожчий в світі суп з ластів'ячих гнізд. Він є делікатесом в Китаї, В'єтнамі та Малайзії. Страва готується зі слини ластівок, якою вони скріплюють свої гнізда. За консистенцією він нагадує кисіль.
Суп стимулює роботу шлунка, є профілактикою онкології та серцево-судинних захворювань. Лікарі призначали супи під час застуди та грипу. Курячий суп зміцнює стінки судин і підвищує сексуальні можливості. В азіатських країнах для накопичення сексуальної енергії готують суп із пеніса тигра.
Однак, медики попереджають, що не можна переїдати м'ясні, рибні і грибні супи тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів у нирках і подагри.
Коментарі