Зазвичай гниль, що часто виникає на картоплі, вирізають, а здорову частину картоплини використовують для готування.
Однак, за словами фахівців, робити цього не варто, пише Gazeta.ua.
Картопля гниє не випадково. Основними причинами можуть бути недоліки в обробці грядки при посадці, багато вологи в ґрунті, занадто багато органіки. Гнити картопля може також через неакуратне викопування і пошкодження бульб під час збирання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голубці з картоплею: рецепт страви, яку офіційно визнали українською
Основними збудниками інфекції, що призводить до гниття, є нездорові бульби, заражений ґрунт та бадилля. На них колонізуються патогенні мікроорганізми, які інфікують усю здорову масу бульб під час зберігання в підвалі.
Тому вживати уражену гниллю картоплю не радять. Адже гриби, якими уражена картопля, при потраплянні в стравохід людини, можуть призвести до отруєння.
За словами фахівців, особливо небезпечно готувати прозеленену картоплю. Адже вона насичена соланіном — небезпечною для організму отрутою. Таку картоплю краще використовувати лише для посадки.
Картоплю ледь не щодня у різному вигляді готують більшість українських родин.
Тому вирощування, догляд та збирання картоплі є давньою традицією. Це не лише смачний продукт, а й джерело багатьох поживних речовин. Про те, як правильно зберігати картоплю на кухні, пише Gazeta.ua.
Коментарі