понеділок, 25 листопада 2019 01:35

Метод долоні: як контролювати вагу, не рахуючи калорії

  Метод долоні чимось нагадує червоний попереджувальний знак "Стоп ненажерливості". Фото: ua.depositphotos.com
Метод долоні чимось нагадує червоний попереджувальний знак "Стоп ненажерливості". Фото: ua.depositphotos.com

Багато хто не хоче рахувати калорії, щоб контролювати свою вагу. Для таких творчих натур підійде метод, який дійсно допомагає скинути вагу без шкоди для здоров'я.

Все дуже просто і наочно. Вимірювати порції доведеться в долонях і кулаках. Є чотири групи продуктів - білки (м'ясо і риба), овочі, вуглеводи (макарони, картопля) і жири. Їх обсяг в кожній порції вимірюється за допомогою побіжного погляду на розкриту долоню, жменю, кулак і навіть великий палець.

Так легше і швидше контролювати кількість з'їденого, адже долоні у всіх різні, а значить, власники великих рук можуть дозволити собі порції побільше.

Схема з такою долонею чимось нагадує червоний попереджувальний знак "Стоп обжерливості". З іншого боку, якщо одного разу ви зробите таку картину з ваших долонь і прикріпіте її де-небудь на кухні, у вас буде наочна схема, кому скільки покласти вівсянки, а у дітей - прямий доказ, чому їм не потрібно доїдати всю тарілку до кінця.

Білки

Основне джерело білка - м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, квасоля та інші бобові.

Розмір порції білкових продуктів: ваша долоня, від основи пальців до зап'ястя.

Зверніть увагу: шматок м'яса або риби повинен бути не тільки не більше за неї, але й не товще.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Яєчня в цій схемі відповідає одній долоні, і цей продукт потрібно вживати не більше одного в день.

Порція білкових продуктів для жінки - долоня, для чоловіка - дві долоні на кожний прийом їжі.

Більшу кількість білка краще не вживати. Дієтологи не рекомендують цього робити з вагомої причини: щоб не перевантажити нирки.

Наступний спосіб вимірювання - кулак. Саме таку кількість сиру можна з'їсти протягом дня. Це правило стосується і чоловіків, і жінок. І хоча сир - дуже корисний продукт, його кількість також потрібно контролювати з тієї ж причини - щоб це не позначилося згубно на роботі нирок.

Навіть найкорисніша їжа теж має обмеження за кількістю, після якої вона перетвориться в менш корисну.

Овочі

Порція овочів також вимірюється в кулаках: її обсяг для жінок - один, для чоловіка - два кулака на кожний прийом їжі.

У день жінки можуть дозволити собі овочів "на чотири кулака", а чоловіки - на шість. Виняток можна зробити для листових салатів.

Вуглеводи

Йдеться про зернові продукти (крупи, мюслі), а також фрукти і ягоди. Еквівалент порції для них - жменя, тобто долоня, складена човником.

Порція зернових для жінки - одна жменя, для чоловіка - дві жмені на добу. Вуглеводи засвоюються організмом нешвидко, тому не варто вживати їх у великих кількостях.

З солодощами дієтологи пропонують чинити так: якщо вам захотілося з'їсти тістечко або морозиво, які за обсягом приблизно і складають одну жменю, це буде вважатися однією порцією вуглеводів. Вона замінить відповідно порцію каші, мюслі і так далі.

Кількість з'їденого хліба легше виміряти за допомогою долоні. За цією системою чоловікам можна з'їсти один шматочок завбільшки з долоню, а жінкам - з пів-долоні в день (цільнозерновий хліб не під забороною).

Для перекусів протягом дня можна використовувати сухофрукти. Порція сухофруктів в день - неповна жменя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути, не дотримуючись режиму і дієт

Жири

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Джерело жиру - рослинна олія і вершкове масло, а також будь-які горіхи і насіння.

Еквівалент порції: великий палець. Наприклад, верхня фаланга великого пальця - це та кількість олії чи масла, горіхів або чорного шоколаду, яке може вжити і чоловік, і жінка за день.

За цією системою в день можна з'їдати лише по одній часточці шоколаду. Це здається неймовірним. Але з іншого боку, можливо, якщо всі попередні спроби схуднути не давали результату, справа була саме в цьому.

Якщо ви відчуваєте, що вам явно потрібно більше (менше) їжі, тому що ви...

дуже великої (або мініатюрної) комплекції;

не наїдаєтеся (або, навпаки, не в силах з'їсти всю порцію);

нарощуєте м'язи (скидаєте вагу) і поки не отримали результату;

ведете дуже активний спосіб життя (пасивні і займаєтеся сидячою роботою),

внесіть наступні зміни в свій раціон: додайте (зменшіть) одну порцію жирів розміром з великий палець або одну порцію вуглеводів в кілька прийомів їжі (для чоловіків) і половину такої порції жирів і вуглеводів (для жінок).

Чоловіки, харчуючись за цим методом 3-4 рази на день, будуть отримувати близько 2300-3000 калорій. жінки - 1200-1500 калорій.

Часто навіть усвідомлюючи, що зайва вага заважає, людина не здатна сама змінити свій режим харчування - до тих пір, поки не знайде першопричину своєї тяги до їжі. Це може бути не прожите горювання, або колись зроблений аборт, або нагорода за важку працю. "Коли ми розбираємо з клієнтом його ситуацію і знаходимо першопричину зайвої ваги, через якийсь час зайві кілограми починають зникати самі по собі", - кажуть психотерапевти.

Зараз ви читаєте новину «Метод долоні: як контролювати вагу, не рахуючи калорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути