Квас у пору літньої спеки добре охолоджує та втамовує спрагу.
Ірина Кравчук, 23 роки, з міста Ладижина готує квас із полуниці. Він натуральний та містить багато вітамінів.
"Смачний та має полуничний аромат. Схожий на переброджений компотик. На приготування грошей не витрачаю. Полуниця своя з городу. Літом з родиною тільки його і п'ємо."
Для приготування квасу Ірина бере 750 грамів дрібної полуниці.
"Велику краще з"їсти. Відриваю хвостики. Мию її та висипаю в емальовану каструлю. Заливаю 3 літрами води."
Проварену полуницю Ірина знімає з вогню та дає охолонути протягом 10 хвилин.
"Через сито відціджую сік. До нього додаю 1 столову ложку меду та 2 чайні ложки цукру. Колочу поки не розтане. Сиплю ще півпакетика лимонної кислоти. Добре перемішую. Проціджую через сито".
Полуничну суміш дівчина розливає в темні пляшки.
"Щоб менше світла потрапляло на нього і квас краще бродив. Наливаю не до верху, щоб з палець лишилось місця до горла. В кожну пляшку кидаю по три ізюминки. Вони надають кислинки. Закриваю дерев'яною пробкою. Зверху пробку обмотую проволокою, щоб не зірвало, поки квас буде грати."
Закриті пляшки Ірина ставить у холодне місце.
"У мене на погребі стоять. Можна поставити у підвалі чи в холодильник. Через тиждень квас готовий. Свіженький, бульбашки йдуть, запах, смак — супер!"
Для того, щоб швидше отримати готовий квас слід покласти пляшки на 2 доби у тепле місце, потім на 2 доби винести у холодне. Квас готовий.
Коментарі