Улюблену картоплю, запечену з м'ясом і твердим сиром, навчила мене готувати свекруха – Тамара Борісова. З того часу страва стала улюбленою у нашій сім'ї.
Для неї потрібно з 10-12 картоплин, півкілограма м'яса, майонез, цибуля та твердий сир. М'ясо даю різне – курятину, свинину чи телятину – коли як смакує.
З часом почала додавати, за бажанням, гриби та кукурудзу. Не раджу класти помідори чи інші соковиті овочі, бо тоді картопля набирає вологи і не виходить такою хрумкою.
Спочатку замариновую м'ясо. Ріжу невеликими шматочками, додаю кільцями порізану цибулину (1 велику або 2 менших), заправляю майонезом, солю, перчу, перемішую і відставляю на півгодини маринуватись.
За цей час готуємо інші інгредієнти. Картоплю чищу, нарізаю невеликими кубиками. Бажано відразу ж її посолити, поперчити та перемішати. Сир натираю на великій терці. Моя сім'я любить, коли сиру багато. Тру 300-400 грамів на велику тертушку.
За оригінальним маминим рецептом, на политу олією деку викладаю шар картоплі, зверху розкладаю мариноване м'ясо з цибулею. Посипаю сиром, поливаю ще трохи олією і ставлю запікати. Олію додаю для того, щоб скоринка виходила золотистою.
Інколи посипаю зеленню. Коли маю свіжі кріп чи петрушку – додаю щось із цього. Взимку використовую майоран, орегано чи базилік. Інколи не сиплю спецій. Страва і без них смачна, спеції роблять її завжди різною.
Виймаю із духовки, коли утворюється золотиста скоринка. У моїй старенькій газовій духовці печеться 40-50 хвилин. Мамі у електричній з вентиляторами виходить швидше – 25-30 хвилин.
Сьогодні зготувала не зовсім оригінальну страву – додала смажені шампіньйони. Спочатку виклала картоплю, м'ясо, тоді півкіло смажених грибів, потерла сиром і в духовку. Печериці порізала дольками, сковорідку змастила олією. Смажила, доки з грибів не випарувалась уся рідина, додала солі та перцю.
Подаю картоплю з легким салатом з огірків, помідорів, цибулі та салати, заправленим лимонним соком та олією.
Одного разу в гості приїжджали вегетаріанці, то готувала без м'яса. Запікала картоплю з грибами та сиром. Вийшло теж цікаво. Але тоді гриби потрібно смажити на сметані, інакше запіканка вийде дуже сухою.
Люблю цю картоплю, адже з нею можна експериментувати, і вона завжди виходить смачною.
Готову страву розділяю на 6 великих порцій. Страва виходить ситна, і усім, зазвичай, до смаку. Також підходить для святкового столу.
Коментарі
6