Свіжі раки й пиво - класичне меню більшості чоловічих посиденьок і літніх пікніків. Вони не лише смачні, але й корисні. Головне - правильно приготувати. Насамперед потрібно звернути увагу на свіжість. Раки мають бути живими й тримати хвіст притиснутим до тулуба, зігнувши черевце. Якщо вони випрямлені - їсти не варто. Розмір також має значення. Краще придбати великих раків: вони смачніші, мають більше м'яса. Та й дрібних можна приготувати доволі смачно.
Основними секретами приготування річкового делікатесу поділився кулінарний блогер і шеф-кухар Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
живі раки - 1 кг,
насіння кропу - 1-2 ст. л.,
сіль - 3 ст. л.,
2-3 лаврових листки;
вода - 1 л,
перець горошком - 6 горошин,
темне пиво - 500 мл,
1-2 лимони.
Приготування:
У каструлю налити воду й пиво. Пиво варто обрати темне, він має приємний карамельний присмак. Всипати сіль - 1 ст. л. на 500 мл води. Вода має бути пересоленою, щоб смак раків був насиченим. Додати насіння кропу, лавровий лист і духмяний перець. Довести до кипіння. Закинути в закипілу воду раків. Варити 15 хв. Викласти на тарілку одразу або залишити для насичення ароматами прянощів ще на 15 хв. Бульйон перелити в іншу місткість і теж подати до раків. Він є своєрідним соусом, бо раки сухі, а бульйон надає соковитості. Подати з лимоном і грейпфрутом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тамує спрагу й освіжає: як приготувати домашній квас
М'ясо раків стає особливо ніжним, якщо варити на молоці, пиві чи вині. Для цього в рівній пропорції алкогольний напій змішують із водою та опускають туди річковий делікатес. Готують 5 хв.
Коментарі