6 січня відзначають Святвечір. У цей день на столі обов'язково має бути кутя.
Найпоширенішими серед українців є рецепти куті з пшениці та рису, пише УНІАН.
Класичний рецепт куті з пшениці. Інгредієнти: пшениця - 1 склянка; вода - 3 склянки; мак - 1/2 склянки; порізані горіхи - 1/2; родзинки - 1/2 склянки; мед - 2 -3 ст. л.
Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді на 4 години чи більше. Розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності. Мак подрібнюємо в кавомолці. Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на півгодини. З'єднуємо пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо. Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.
Кутя з рису. Інгредієнти: рис – 1,5 склянки; мак – 1 склянка; горіхи – 0,5 склянки; родзинки – 0,5 склянки; мед – 120 р.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які церковні свята відзначають у січні
Круглозерний рис промиваємо, проціджуємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2, варимо до готовності. Мак промиваємо, заливаємо окропом на 2 години, потім проціджуємо через марлю. Розтираємо його за допомогою м'ясорубки або блендера. Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на півгодини. Просушуємо. Рис висипаємо в миску, додаємо мак, родзинки, горіхи й мед. Страву ставимо в холод.
Одесити в кутю кладуть халву. Виходить солодка, густа, — розповідає 53-річна Тетяна Жуліна із селища Брусилів Житомирської області. Замочує на ніч склянку пшениці. Промиває й готує на середньому вогні, доки крупа почне розварюватися.
Коментарі