четвер, 02 січня 2020 09:02

Які церковні свята відзначають у січні

Які церковні свята відзначають у січні
Основна страва святкового меню - запечена індичка або качка. Перед початком трапези сім'я дякує у молитві Фото: ukrainianpeople.us

Головною подією січня для віруючих стане Святвечір і Різдво Христове.

Січень наповнений найбільшими православними святами року, пише НВ.

6 січня, четвер буде Святвечір. Закінчується Різдвяний піст. Зі сходом першої вечірньої зорі сім'я сідає за святковий стіл і їсть традиційні святкові страви. На столі має бути 12 пісних страв - кутя, узвар, горох або квасоля, риба, тушкована капуста, вареники, гриби. 7 січня, п'ятниця - Різдво Христове. 14 січня, четвер - Обрізання Господнє. 19 січня, неділя відзначатимуть Богоявлення, або Хрещення Господнє. 25 січня, п'ятниця буде День великомучениці Тетяни або Тетянин день. 31 січня, у середу віруючі святкуватимуть день Святителів Опанаса і Кирила, архієпіскопoв Олександрійських.

Різдво відзначають серед близьких. Відвідувати церкву. Сім'я зобов'язана відвідати хоча б одну з 3 святкових служб. Перша починається опівночі і оспівує єдність Отця і Сина. Друга - на світанку і символізує початок нового життя. Третя - удень. Присвячена народженню Ісуса.

Основна страва святкового меню - запечена індичка або качка. Перед початком трапези сім'я дякує у молитві. Прикрашають будинок вінком з гілочок сосни або ялинки. Його вішають на дверях або кладуть в центрі святкового столу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юхим, Феофіла та Олімпіодора - якими іменами радять називати дітей у січні

Багатоденний Різдвяний піст, який розпочався 28 листопада 2019 року, закінчиться в Святвечір. Чим розкішніший стіл на Різдво, тим багатшим і ситнішим буде наступний рік.

25 грудня християни західного обряду відзначають Різдво Христове. Українці цьогоріч втретє офіційно святкують Різдво за григоріанським календарем. З 2017 року 25 грудня оголошено вихідним днем. Раніше українці на державному рівні святкували Різдво лише 7 січня. Згідно з Біблією, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Віфлеємі, у яслах, з'явився на світ Син Божий. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. Церква вважає, що народження Ісуса Христа відкрило можливість спасіння душі та вічного життя для кожного християнина.

Зараз ви читаєте новину «Які церковні свята відзначають у січні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути