середа, 25 грудня 2019 10:28

Християни західного обряду святкують Різдво

Сьогодні, 25 грудня, християни західного обряду відзначають Різдво Христове.

Українці цьогоріч втретє офіційно святкують Різдво за григоріанським календарем. З 2017 року 25 грудня оголошено вихідним днем. Раніше українці на державному рівні святкували Різдво лише 7 січня.

Згідно з Біблією, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Віфлеємі, у яслах, з'явився на світ Син Божий. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. Церква вважає, що народження Ісуса Христа відкрило можливість спасіння душі та вічного життя для кожного християнина.

  Як свято Різдво було проголошено в 431 році під час Ефеського церковного собору. З того часу Різдво щороку відзначають 25 грудня
Як свято Різдво було проголошено в 431 році під час Ефеського церковного собору. З того часу Різдво щороку відзначають 25 грудня

За григоріанським календарем Різдво відзначають католицька церква, протестантські церкви, а також помісні православні церкви: Константинопольська, Румунська, Антіохійська, Болгарська, Грецька, Олександрійська, Кіпрська, Фінляндська, Албанська та Православна церква в Америці.

Gazeta.ua зібрала головні традиції та обряди святкування Різдва за григоріанським календарем.

У день Різдва проходять три богослужіння. Перше символізує єдність Отця і Сина і відбувається опівночі, друге проводиться під час появи на світ нового життя і відбувається на світанку, третє доносить символ народження Ісуса Христа в серця всіх віруючих, відбувається вдень.

Готуючись до Різдва, віряни прикрашають будинок яслами з фігурами народженого Ісуса, його матері Діви Марії, волхвами. По дому розставляють солом'яні композиції, омелу. З року в рік, діти своїми руками виготовляють різдвяні іграшки: тварини, ліхтарики, сердечка, які потім поміщають на ялинку як прикрасу. Тому новорічне дерево завжди різне.

  Готуючись до Різдва, віряни прикрашають будинок яслами з фігурами народженого Ісуса, його матері Діви Марії, волхвами.
Готуючись до Різдва, віряни прикрашають будинок яслами з фігурами народженого Ісуса, його матері Діви Марії, волхвами.

Різдвяні символи:

Різдвяний вінок — вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.

Свічки — світло полум'я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.

Подарунки — за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.

Різдвяний дзвіночок — його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.

Вітальні листівки — з виникненням пошти, з'явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко. Комп'ютерні технології зробили актуальними електронні вітальні листи і листівки на честь свята.

Різдвяний бенкет — всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий пост, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.

У разніх народів - різні страви в цей день. Так, в Америці індичка з журавлинним соусом — головна і обов'язкова страва. У Литві готують напередодні свята кутю, страви з риби та іншу нежирну їжу. В Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці. В Австрії та Угорщині — навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя. У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості та варять солодовий напій.

Прикмети:

Якщо напередодні Різдва буде заметіль – то буде раннє листя.

Тепле Різдво – рання і тепла весна.

Якщо на Різдво дуже холодно – то врожай у наступному році буде дуже хорошим.

Сніг на Різдво – до хорошого року.

Якщо почали дзвеніти різдвяні дзвіночки, десь поруч злі духи.

Захистять вас від нечисті святкові свічки, які повинні бути на будь-якому столі в Різдво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко прийняв Віфлеємський вогонь та привітав Україну з Різдвом

У храмах Православної церкви України не проводитимуть різдвяні богослужіння 25 грудня. Вони у храмах ПЦУ заплановані на 6 січня та 7 січня, як і було раніше, повідомили у прес-службі ПЦУ.

Зараз ви читаєте новину «Християни західного обряду святкують Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути