вівторок, 10 січня 2012 17:14

Із кутею можна експериментувати: воду заміняють соком, а пшеницю - ячменем

Світлана Берізіна, жителька Переяслава-Хмельницького на Київщині щороку на Святвечір і на напередодні Василя (Старий Новий рік) готує кутю за різними рецептами.

"Я знаю, що треба готувати кутю за сімейними рецептом, але мені обридло щороку їсти варений рис з горіхами, медом та маком. Тому цікавлюсь у знайомих їхніми рецептами. Вже випробувала три".

Першу готувала з пшениці – це класика. Зерно (можна брати склянку чи дві) вимила, залила холодною водою. Через годинку воно набухло. Злила залишки води, а пшеницю залила окропом і варила ще годинку на маленькому вогні. У кашу додала за смаком вимиті родзинки, мед, подрібнені горіхи, курагу. Все треба було залити підсолодженою кип'яченою водою. Але подруга порадила заміст неї – виноградний або вишневий сік , в який додають ложу -дві червоно вина. Вийшло смачно, не те слово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кутю варять у солоній воді

На другий рік пшеницю замочила на ніч. Знову зварила до готовності. Додала запарений і перемелений на кавомолці мак. Потім - грецькі горіхи, які перед цим ледь підсмажила. Вони додають аромату. Кинула запарені родзинки, мед, трохи кип'яченої води. Зверху притрусила потертим чорним шоколадом.

Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку. Але я не ризикнула. В нашій родині краще їдять мак. Вийшло смачно, але дуже солодко.

Третю кутю робила з ячмінної крупи. Її теж треба зварити у воді до готовності. Потім додати мигдаль, мед, цукати і залити узваром. Смак незвичний, але не сподобались розмоклі горіхи.

Цього року додала у пшеничну кутю халву. Загалом можна експериментувати, роблячи кутю то рідшою, то густішою. Більш солодкою чи менш. Чоловік та син люблять, щоб куті було багато. Тому я звечора ставлю їм велику тарілку. А на ранок роблю нову кутю. В залишену звечора частину зварених круп додаю інгредієнти, які вони попросять".

Зараз ви читаєте новину «Із кутею можна експериментувати: воду заміняють соком, а пшеницю - ячменем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути