




У рецепта вареників є двійники по всьому світу. Пельмені, манти, чаклуни, равіолі, хінкалі - близькі родичі вареників. Гарячі вареники з картопляною начинкою, приправлені смаженою цибулею зі шкварками або просто сметаною. Так як тісто для вареників прісне, то їх смак залежить від начинки. Приготування її і тіста, ну і власне, ліплення самих вареників займає 2-3 години. Щоб скоротити цей час, можна піти на певну хитрість - ліпити вареники склянкою.
Інгредієнти:
для тіста:
гаряча вода - 1 скл.
жирна сметана - 2 ст. л.
вершкове масло - 1 ст. л.
сіль - 0,5 ч. л.
борошно - 2,5 скл.
для начинки:
картопля - 0,5 кг.
гриби - 300 г.
зелень, сіль, перець - за смаком
Приготування:
У миску просіяти борошно, додати сіль, вершкове масло і сметану. Налити склянку гарячої води і замісити тісто.
Викласти тісто на посипану борошном поверхню і вимісити руками до тих пір, поки воно не стане еластичним.
Накрити тісто плівкою і залишити на 15 хвилин. У цей час приготуємо начинку.
Картоплю відварити і розім'яти в пюре. Гриби дрібно порізати і обсмажити в олії.
З'єднати з картопляним пюре. Додати подрібнену зелень, посолити, поперчити.
Начинка готова - можна починати ліпити вареники. Відрізати 1/3 тесту.
Розкачати в довгий пласт, приблизно 10 см шириною.
За допомогою двох столових ложок сформувати кульку з начинки і викласти на розкачане тісто.
Кульки начинки повинні розташовуватися приблизно на відстані 5 см один від одного. Краї тіста змочити водою.
Скласти краї тіста, накривши начинку. Притиснути шов пальцями.
Починаємо вирізати вареники. За допомогою склянки вирізати вареники.
Скласти вареники в тарілку і поставити в холодильник, поки ви будете ліпити інші.
Вареники відварити у великій кількості підсоленої води з додаванням лаврового листа, горошку чорного перцю і зелені.
Як тільки вареники спливуть, дістаємо їх шумівкою і подаємо на стіл разом зі сметаною і вершковим маслом.
Коментарі