




Маслянка - продукт, який отримують під час збивання масла. Її використовують для випічки, а також дають дітям, п'ють люди, які дотримуються здорового способу життя.
Рецепт походить з українських сіл. На Закарпатті досі збивають масло у дерев'яних маслобійках. Також є електричні маслобійки, схожі на блендер. Вручну маслянку збивають у трилітровій банці. Рецепт розповідає Таїса Світлична з Кривого Рогу.
"Моя мама робить маслянку вдома. Збирає домашню сметану - десь половину трилітрової банки. Закриває кришкою і калатає годину в одному темпі. Коли зі сметани робляться грудки масла, їх треба виловити ложкою з дірочками. А в банці залишається натуральна маслянка зовсім без жиру. Важливо тільки, щоб сметана не була гіркуватою - бо тоді страва не виходить", - каже Таїса.
Щоб маслянка краще смакувала, до неї додають соковиті фрукти, або просто сік з ягід.
"Я люблю збовтувати маслянку з соком малини або смородини - тоді вона має кислуватий смак і запашніша. Також додавала туди ложку згущеного молока - тоді смакує, як десерт", - розказує господиня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити шоколадний йогурт
В селах маслянку подають до вареників з сиром або картоплею, свіжого житнього хліба та солодких млинців. Але також її можна пити в комплексі з іншими стравами - вареною картоплею, популярною нині кашею з вівсяної крупи, гречкою.
- Вдома я робила маслянку в міксері. Збивала сметану 5 хвилин, тоді крізь сито відкидала масло, а маслянка залишалася. Пекла на ній кекси.
Коментарі