Шипшина - натуральний "мультивітамін". Вона підвищує імунітет, знижує рівень холестерину, лікує артрит та інші захворювання. Не дарма плоди та сироп шипшини продають у всіх аптеках і рекомендують як профілактичний засіб в період поширення простудних захворювань. Однак, щоб зберегти якомога більше вітамінів, важливо правильно зібрати та висушити плоди.
Ягоди шипшини слід зривати з серпня до перших заморозків. Чим пізніше це зробити, тим більше у них буде цукру і менше вітаміну С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна ягода: назвали чай для омолодження обличчя
Зрозуміти, що шипшина дозріла, можна по відстовбурчених чашолистках. Самі плоди при цьому мають бути твердими на дотик, помаранчевого або червоного кольору. Збирати їх краще із залишками чашечки й плодоніжки.
Чим швидше висушити ягоди, тим більше вітамінів в них залишиться. Оперативно досягти бажаного результату допоможе духовка. Слід розігріти її до 40 градусів, викласти шипшину на деко в один шар і сушити 1 годину. Після цього збільшити температуру до 60 градусів і сушити ще 8 годин, періодично помішуючи. Важливо, щоб плоди не пересушилися. При грамотному збереженні лікувальної сировини термін придатності сягає 3 років.

Готується вітамінний напій - просто. Жменю промитих ягід залити окропом у розрахунку 1 до 10 та настояти від 4 до 12 годин. Готовий напій слід процідити через марлю та приймати протягом доби.
Столичний натуропат восени і взимку радить споживати ягоди калини. Вони містять ефірні олії, органічні кислоти, вітаміни й цукри.
Коментарі