
Столичний натуропат 64-річна Олена Світко восени і взимку радить споживати ягоди калини. Вони містять ефірні олії, органічні кислоти, вітаміни й цукри.
— Калина — природний імуностимулятор. Раджу вживати її по три тижні поспіль, — каже Олена Світко. — Захистить від застуд і серцево-судинних захворювань. Особливо — від стрибків тиску. Має заспокійливу дію. Допоможе вразливим людям. Речовини з калини очищають судини, покращують їхню функцію.
Радить змішати по 1 ст. л. ягід калини, шипшини й обліпихи. Розім'яти й залити 0,5 л окропу, настояти в термосі. Пити невеликими ковтками протягом дня.
— Калина знижує тиск. Тому більше цієї дози не треба пити, особливо людям зі зниженим тиском. Калиновий чай зашкодить вагітним, бо сік містить фітостерони — аналоги жіночих гормонів. Можуть спровокувати передчасні пологи. Краще приберегти ягоди на післяпологовий період.
З калини роблять маски на обличчя, шию та груди. Розминають плоди руками й наносять на шкіру. Після підсихання змивають.
— Органічні кислоти ягід омолоджують. Жінкам за 30 років раджу використовувати калину, а не купувати дорогі креми. Корисна при екземі, фурункулах та інших шкірних хворобах.
4 смакові зони має язик. Гіркоту відчуває задня частина, солодке — передня, солоне — передні бічні ділянки, кисле — нижній бік язика.
Коментарі