37-річна Тетяна Савчук пече пироги з яблуками. У тісто не додає яєць. Господиня переконана, так воно сходить швидше.
"Для яблучної начинки найкраще підходить кориця, - говорить господиня. - Тісто роблю звичайне дріжджове. Замішую на молоці чи сироватці"
На 0,5 л теплого молока і 100 г цукру Тетяна Володимирівна додає 50 г дріжджів. Гарно все перемішує, всипає потрохи борошно. Його потрібно стільки, щоб опара була стала густою, як сметана.
"Піднімається півгодини. Тоді у тісто додаю по дві ложки олії, сметани та майонезу, по сто грамів маргарину чи масла, пів склянки цукру , - зауважує жінка. - Притрушую борошном. Добре вимішую. Тісто має бути жирненьким, тоді вийде пухким. Яєць не кидаю, бо вони його лиш забивають"
Поки тісто підходить, господиня дрібнить яблука.
"Тісто без яєць підходить швидко. Поки намию яблук, поки поріжу їх, можна вже й пиріжки робити. Ще раз мішу тісто, беру його кусочками, щоб в долоню поміщались. Розкочую на столі. Насипаю гірку яблук, зверху — цукор, і завертаю пиріжок. Іноді зверху защіпую, іноді збоку чи знизу, як настрій, - каже. - Підходить враз, тому духовку зразу прогріваю, як тільки виклала пиріжки на деко. Нічим їх не змащую"
Випікаються пиріжки 40 хв при температурі 200 градусів. Ще гарячими господиня їх поливає шоколадною глазур'ю та посипає горіхами.
"До трьох столових ложок какао додаю 50 грамів масла, дві ложки води чи молока, стільки ж цукру. Цю суміш доводжу до кипіння, гарячою поливаю пиріг. Застигає доволі швидко. Зверху посипаю подрібненими горіхами, виходить як торт."
Коментарі