Мешканка казахського містечка Актау Бібігуль Акімова щотижня готує для своїх рідних ачму — сирний пиріг.
"Ачма чимось нагадує хачапурі, але її роблять із листкового тіста. Перед випіканням його трохи відварюють. Це робить ачму ситною і дуже смачною стравою", - сказала Бібігуль Акімова кореспонденту Gazeta.ua.
Для листкового тіста жінка бере 5 яєць, склянку води і дрібку солі.
"Яйця збиваю. Додаю воду з сіллю. Гарно перемішую і починаю сипати борошно. Тісто має вийти гладким і еластичним. Його ділю на 9 частин. Два — перший і останній роблю трохи більшими за інші".
Бібігуль ставить на плиту велику каструлю з водою. Поки вода закипає, тре сир на дрібній тертці, розтоплює масло.
"Вода має постійно кипіти, а масло бути рідким. Ним треба змазувати кожен шар пирога".
Бібігуль змазує форму маслом і тонко розкатує одну частину тіста. Викладає його у форму. Зверху мастить маслом. Другу частину тіста теж розкатує і кидає у киплячу воду.
"Тісто має варитися рівно 12 секунд. Якщо перетримати, воно розпадеться. Витягувати його треба великою дерев'яною ложкою, щоб не порвалося. Тісто кладу в друшляк, а потім промокаю зайву воду рушником. Накриваю перший шар пирога. Зверху змазую його маслом. З наступною частиною тіста повторюю ту ж процедуру. Зверху на третій шар викладаю третину сиру".
Останній шар тіста Бібігуль не варить. Сирим викладаю його у форму. Жінка наколює пиріг виделкою у кількох місяцях. Ставить його у холодильник.
"Випікати пиріг можна буде тільки завтра. Спочатку його слід нарізати на шматочки ножем, а вже потім ставити у духовку. Вогонь має бути невеликим. Пиріг буде готовим, коли з усіх боків трохи зарум'яниться".
Коментарі
2