пʼятниця, 16 жовтня 2020 06:31

9-кілограмовий хліб виготовили в Акапулько: цікаві факти

Всесвітній день хліба щороку відзначають 16 жовтня. Свято засноване у 2006 році за ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Насправді дату обрано не випадково. В цей день, але 1945 року була створена Продовольча та сільськогосподарська організація ООН.

Автор: Pexels
  Проведені за кордоном експерименти показують, що в холодильнику хліб черствіє в 6 разів швидше, ніж, якби він зберігався при кімнатній температурі.
Проведені за кордоном експерименти показують, що в холодильнику хліб черствіє в 6 разів швидше, ніж, якби він зберігався при кімнатній температурі.

Хліб в тому чи іншому вигляді присутній в раціоні всіх народів світу. Тільки виглядає і називається по-різному. Його історія налічує не одне тисячоліття. Згідно із науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони нагадували коржі, які готувалися з крупи й води. Випікалися на розпеченому камінні. Вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. Тоді його вважали годувальником і асоціювали із сонцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наскільки в Україні подорожчав хліб

Наразі існує незліченна кількість різновидів хліба. У кожній країні свої рецепти та секрети приготування. Його випікають із пшениці, жита, вівса, сорго, ячменю, кукурудзи, проса, дурра й рису.

Автор: Magda Ehlers from Pexels
  Проведені за кордоном експерименти показують, що в холодильнику хліб черствіє в 6 разів швидше, ніж, якби він зберігався при кімнатній температурі.
Проведені за кордоном експерименти показують, що в холодильнику хліб черствіє в 6 разів швидше, ніж, якби він зберігався при кімнатній температурі.

Цікаві факти:

- В давні часи білий хліб вживали заможні люди, а чорний та сірий бідняки.

- В десятому столітті у Візантійській імперії пекарі, які постачали населення хлібом, звільнялися від усіх податків і повинностей.

- 9-кілометровий хліб спекли в 1996 році в мексиканському містечку Акапулько.

- За різними підрахунками щоденно люди у світі з'їдають понад 9 мільйонів буханок хліба.

- У будинкові-музеї Сальвадора Далі в Парижі є хлібна кімната. Вона повністю, починаючи з меблів і закінчуючи предметами інтер'єру, випечена з тіста. Такий подарунок зробили шанувальники таланту Сальвадора Далі всім, хто цікавиться життям і творчістю великого митця.

- Білий хліб, з очищеного борошна, містить значно менше білків, клітковини, вітамінів та мінералів, ніж хліб з цільних зерен.

Щодо користі продукту, то сперечатися можна довго. Звичайно, що у порівнянні із фруктами та овочами, хліб має мало поживних речовин. У ньому багато калорій та вуглеводів, попри це мало білків, жирів, вітамінів та мінералів. Та насправді ж багато чого залежить від складу самого виробу. Наприклад, цілозерновий хліб багатий на бета-каротин, вітаміни С та Е. Дієтологи навіть радять його включати у свій раціон, щоправда, в обмеженій кількості.

Перший голова Ради Народних Комісарів РРФСР Володимир Ленін підписав постанови Ради праці та оборони про вивіз 57 млн пудів хліба з УРСР 7 жовтня 1921 року.

Зараз ви читаєте новину «9-кілограмовий хліб виготовили в Акапулько: цікаві факти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути