На Великдень яйця краще фарбувати натуральними барвниками. Тоді можна бути спокійними, що крізь шкаралупу у білок не потраплять промислові речовини. Крім звичного народного барвника, лушпиння цибулі, є безліч барвників, які зроблять яйця не тільки святковими, а й безпечними.
Що це саме за способи видно на фото:
Щоб краще спочатку зварити яйця, а потім їх ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так ви досягнете рівномірного фарбування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоті та мармурові яйця на Великдень: 8 оригінальних способів
Натуральні барвники:
Зелений колір: залити 1 кілограм шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води і поставити на повільний вогонь, поки вода не стане зеленого кольору.
Додати 1 ст л лимонного соку і 2 ст л оцту. Опустити в відвар зварені яйця.
Шпинат можна замінити кропивою. Її можна придбати в сухому вигляді в аптеці. Пачки такий кропиви вистачить на 3-4 літри води.
Жовтий колір: додати 3 ст л куркуми і 1 ст л паприки на 2 літри води. В цей відвар покласти яйця. Щоб зробити колір ще більш насиченим - додаи у відвар 1-2 ст л оцту.
Фіолетовий колір: квіти фіалки (також можна використовувати засушені квіти) залити гарячою водою і залишити на кілька годин настоятися доти, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покласти в воду яйця і залишити їх на ніч.
Якщо ж в такий настій додати 1-2 ст л лимонного соку - то вийде лавандовий колір.
Темно-синій: розвести домашнє червоне вино з водою в співвідношенні 1: 1, додати 3 ст л оцту і 1 ст лу солі. У цій суміші замочити яйця.
Від ніжно-рожевого до бузкового кольору: для такого кольору підійде одна з цих ягід - чорна смородина, полуниця, малина, журавлина, калина, чорниця. Шкаралупу вареного яйця натерти свіжої або розмороженої ягодою. І залишити до повного висохання.
Небесно-синій колір: натерти приготовані яйця листям червоної капусти.
Світло-коричневий колір: зварені яйця опустити в приготовану міцну каву. Обов'язково: кава повинна бути натуральною, а не розчинною. До того ж, яйця будуть мати приємний кавовий запах.
Коментарі