понеділок, 09 листопада 2015 13:54

12 найсмачніших соусів на всі випадки життя
12

Завдяки різним соусам можна одній і тій же страві надати абсолютно різного смаку.

Так, наприклад м'ясо буде мати чудовий вершковий присмак, якщо його приготувати з соусом бешамель, а соус з червоного вина додасть благородну кислинку.

Представляємо вам добірку з 12-ти найбільш смачних соусів.

Бешамель

 

Бешамель — це класика і підходить практично до всього. Ніжний соус можна класти в пасту, заправляти їм салат, поєднувати з рибою, морепродуктами, овочами, куркою та індичкою та іншими стравами.

У каструлю налити 2 склянки молока і підігріти (не до кипіння). У глибокій сковороді розтопити 3 столові ложки вершкового масла, додати 2 столові ложки борошна і добре розмішати. Акуратно, невеликими порціями, вливати в сковороду молоко, інтенсивно розмішуючи, щоб не утворилися грудки. Соус довести до кипіння, помішуючи і кип'ятити 1-2 хвилини. Він повинен загуснути. Посолити і при бажанні додати щіпку мускатного горіха, вимкнути вогонь.

Томатний соус з Італії — краща приправа до пасти і піци

 

Розігріти трохи оливкової олії на дні великої каструлі, додати 1 дрібно нарізану цибулину і 3 зубчики розчавленого часнику. Смажити 7-8 хвилин. Додати 1 столову ложку орегано, 800 г нарізаних консервованих помідорів, 2 столові ложки томатної пасти і одну — цукру. Тушкувати, поки соус не загусне. Після цього додати 4 свіжих помідори, попередньо очищених від шкірки і насіння. Готовий соус приправити сіллю і перцем.

Часниковий соус

 

Це чемпіон серед соусів по простоті приготування. Дрібно наріжте невеликий пучок кропу без товстих стебел і злегка примніть лезом ножа, щоб виділився сік. Змішайте кріп з 250 г сметани, туди ж видавити зубчик часнику (два або три — в залежності від сили вашої любові до часнику), перемішайте, посоліть і поперчіть. Соус готовий.

Вершково-гірчичний соус — ідеальний для риби

 

200 мл вершків 20-ти відсоткової жирності налийте в каструльку і поставте на невеликий вогонь. Додайте 1 чайну ложку білої гірчиці і 4 чайні ложки діжонської гірчиці, 2 чайні ложки меду, вичавіть сік четвертинки лайма чи лимона і розмішайте. Насіння гірчиці і коріандру прогрійте на сухій сковороді до потріскування і теж покладіть в соус. Коли він почне густіти, додайте дрібно нарізану зелень — кріп, петрушку і будь-яку іншу за смаком, і зніміть з вогню.

Вершково-сирний соус — відмінне доповнення до пасти і картоплі

 

У каструлі змішати 200 г плавленого сиру, 10 мл рослинної олії, 200 мл вершків. Варити на середньому вогні до закипання, періодично помішуючи. Після закипання зменшити вогонь і додати за смаком приправи: базилік і чорний перець. Постійно помішуючи, поки соус не стане однорідним, додати 50 г тертого свіжого сиру.

Тартар або татарський соус

 

Ще один дуже простий і смачний соус, не вимагає метушні з плитою. Візьміть 6 столових ложок майонезу — можна навпіл зі сметаною, а якщо не любите майонез, візьміть тільки сметану. Дрібно-дрібно поріжте маринований огірок і невеликий пучок петрушки, видавіть зубчик часнику і змішайте з майонезом (або сметаною). Посоліть, поперчіть і поставте на годину в холодильник. До речі, при бажанні можна додати сік четвертинки лимона, половину ложки гірчиці і зелену цибулю, а також каперси, якщо якимось дивом опинилися в холодильнику. Такий соус чудово підходить до м'яса, птиці, риби, морепродуктів.

Медово-гірчичний соус — кращий друг курки

 

Змішайте півсклянки гірчиці, чверть склянки меду і половину чайної ложки тертого імбиру. Поставте ненадовго в холодильник. Соус відмінно підійде до курячих нагетсів, до курки на грилі і взагалі до курки в будь-якому вигляді.

Соус з червоного вина до м'яса

 

Розігрійте півтори столові ложки оливкової олії в сковороді. Додайте дрібно нарізану цибулю (краще шалот, але можна звичайну) і смажте на повільному вогні, помішуючи, 7 хвилин, поки вона не стане коричневою. Додайте 2 склянки вина і 175 мл води і залиште повільно кипіти на 10 хвилин. Змішайте 40 г вершкового масла і одну столову ложку борошна, щоб вийшла паста. Поступово додайте її на сковороду, добре розмішуючи. Якщо готуєте соус до м'яса, додайте в нього трохи м'ясного соку, покладіть дрібно нарізану петрушку, посоліть і поперчіть. Якщо кислуватий, можна додати трохи цукру.

Грибний соус

 

200 г печериць і одну цибулину дрібно порізати і тушкувати 15 хвилин під закритою кришкою, щоб не википала рідина. Додати 150 г сметани і тушкувати ще 5-7 хвилин, потім покласти дрібно нарізану зелень, при бажанні — роздавлений часник, і вимкнути. Якщо хочеться більш однорідної консистенції, можна подрібнити в блендері. Соус дуже хороший з картоплею, з м'ясом, з пельменями.

Барбекю — для страв на грилі

 

Розтопити 50 г вершкового масла на середньому вогні, додати 1 стакан дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, обсмажити 4-5 хвилин. Додати 200 мл кетчупу або томатної пасти, 0,3 склянки води, 50 г меду, 2 столові ложки лимонного соку і 1 / 4 чайної ложки меленого перцю. Довести суміш до кипіння і поварити кілька хвилин, не накриваючи кришкою, щоб соус злегка загус.

Песто

 

Збити в блендері 50 г базиліка, 2 зубчики подрібненого часнику, 50 г пармезану (або іншого твердого сиру), 3 столові ложки кедрових горіхів, 100 мл оливкової олії і сіль. Песто традиційно йде до пасти, але їм також смачно заправляти салати, класти в якості приправи в суп і навіть просто мазати на хліб.

Соус для салату "Цезар"

 

Збийте 1 чайну ложку гірчиці з 1 яєчним жовтком і 1 чайну ложку солі. Акуратно влийте по краплі 150 мл оливкової олії, збийте до консистенції майонезу. Додайте 1 столову ложку лимонного соку, 1 чайну ложку меленого перцю, 2 зубчики розчавленого часнику, 50 г тертого пармезану і збийте все віночком. Можна заправляти не тільки "цезар", а будь-який інший салат і використовувати як соус до м'яса.

Зараз ви читаєте новину «12 найсмачніших соусів на всі випадки життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути