пʼятниця, 26 жовтня 2012 06:00

Змінювати списки виборців уже не можна

Якщо виборця немає у списку в день голосування, то він фактично втрачає право голосу, — каже 31-річна Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора".

— Останні зміни до державного реєстру виборців, згідно із заявою, вносяться не пізніше як за п'ять днів до дня голосування. У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться винятково на підставі рішення суду. До нього треба звернутись із заявою.

Що робити, коли є помилка у прізвищі чи імені?

— У таких випадках можна проголосувати. Голова комісії чи заступник можуть виправляти неточності й технічні описки. Але якщо абсолютно неправильно написана дата народження чи не те по-батькові, то виборцю не видадуть бюлетень. У такому разі вважайте, що вас не включили до списку.

Які документи потрібно взяти на дільницю?

— Паспорт громадянина України.

Що робити, якщо ви побачили у списку виборців померлу особу?

— У день голосування ніхто викреслювати цю людині зі списку виборців не буде. Якщо у вас є прямі родинні зв'язки з цією особою і свідоцтво про смерть на руках, то можна написати заяву на ім'я голови дільничної виборчої комісії про те, що цей виборець помер. Після дня голосування варто звернутися до державного реєстру виборців для уникнення помилок на наступних виборах.

Що робити, коли нема ніяких документів про людину, яка померла чи виїхала з регіону?

— Якщо ви помітили у списку прізвище вашого знайомого, який не голосуватиме на вашій дільниці, слід попередити про це спостерігачів, членів виборчої комісії. Не виключено, що голос цієї людини можуть вкрасти. Можна також прийти на дільницю вдруге і дізнатися, чи ніхто не проголосував замість цієї людини. Якщо навпроти прізвища виборця, який не голосував, стоїть чийсь підпис, це свідчення факту фальсифікації. Перевіряти слід наприкінці дня, бо зазвичай зранку таких порушень не роблять.

Як ви оцінюєте точність списків виборців на сьогодні?

— Цього року реєстр найточніший, порівняно з тими, що були раніше. Щомісяця вносяться понад 50 тисяч змін про набуття виборцями 18 років права голосу, 55 тисяч змін — про втрату права голосу, якщо хтось помер або був ув'язнений, а також 260 тисяч змін — про зміну адреси виборця. Ведення держреєстру здійснюють 754 відділи. Це — безперервний постійний процес.

Чи можуть бути не визнані результати голосування на дільниці, де у список виборців не внесли дуже багато людей?

— Ні, оскільки це не передбачено законом.

Зараз ви читаєте новину «Змінювати списки виборців уже не можна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути