Ексклюзиви
вівторок, 02 квітня 2019 06:11

Закрили 65 справ про незаконне збагачення

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила 65 кримінальних проваджень, відкритих за статтею про незаконне збагачення. У них ішлося про зловживання на 1,3 млрд грн, а також $1,1 млн та 0,5 млн євро. Серед фігурантів — мер Одеси Геннадій Труханов, екс-голова Державної фіскальної служби Мирослав Продан, народні депутати Ігор Мосійчук і Вадим Новинський, керівник Радикальної партії Олег Ляшко.

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, що передбачає притягнення до відповідальності за незаконне збагачення. Мовляв, суперечить принципу презумпції невинуватості. Передбачала тюремне ув'язнення до 10 років із позбавленням права обіймати посади до трьох років, конфіскацію майна. Статтю запровадили 2015-го.

У Верховній Раді зареєстрували 13 законопроектів, що знову пропонують кримінальне покарання за корупцію. Один із них — президентський. Усі — недосконалі та потребують допрацювання, тому їх розгляд у парламенті варто відкласти, написали посли Євросоюзу, США та МВФ голові комітету Ради із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрієві Кожем'якіну.

— Ці 65 справ не можна заново відкрити навіть після прийняття нового закону. Протиправні дії, вчинені до введення відповідальності за них, не можуть бути причиною для провадження, — говорить виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк, 31 рік.

— Притягти до відповідальності за корупційні злочини можна буде лише після того, як ухвалять відповідну статтю Кримінального кодексу. Тому всі згадані справи неможливо реанімувати.

Західні партнери стурбовані через це. Можуть виникнути проблеми у співпраці з Міжнародним валютним фондом — затримка траншів або зменшення іноземних інвестицій.

Утім Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована прокуратура можуть і зараз розслідувати корупцію на вищих щаблях влади. Є, наприклад, статті про розкрадання коштів і легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом. За ними можна притягнути до відповідальності. Але для цього треба нова справа, нове розслідування.

Конституційний суд може скасувати і покарання за внесення недостовірних даних в електронні декларації. Тоді чиновники не будуть зобов'язані чесно розповідати про свої доходи. Українці не матимуть можливості дізнатися про факти корупції, не кажучи вже про покарання. Повернемося до часів Януковича.

Парламент навряд розглядатиме новий проект про незаконне збагачення під час турбулентного виборчого сезону. Але якщо це і станеться, не факт, що новий закон ефективно працюватиме. Нові норми можуть також визнати неконституційними на основі попереднього рішення.

Зараз ви читаєте новину «Закрили 65 справ про незаконне збагачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути