Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 15:52

За формулою Міллера ціна на газ буде 315 доларів

У Києві побував голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Під час переговорів із прем"єр-міністром Юлією Тимошенко він запропонував нову формулу обчислення вартості російського газу на 2009 рік і далі.

Пропозиція така: ціна базуватиметься на середньосвітовій вартості нафти за останні три місяці, від якої відніматимуть ціну транзиту й робитимуть знижку для поступового переходу на європейські ціни. Наступного року вартість газу для України досягне 75–80% ціни на газ для Польщі. Та нині купує його по $420 за тис. куб. м. Отож для України ціна буде не менш ніж $315 замість нинішніх $179,5.

Керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки, упевнений, що нова ціна буде болісною для української економіки і не виглядає поступовим збільшенням вартості газу. Крім того, це не остаточна ціна, переговори ще триватимуть.

— Це проблема власників підприємств — чи то держави, чи компаній або приватних осіб, — каже експерт. — Якщо вони не спромоглися за п"ять років упровадити енергозберігаючі проекти, то їхня продукція буде неконкурентоздатною.

Валерій Боровик вважає, що уряд має вжити заходів щодо убезпечення України від газової кризи, яка може статися 1 січня наступного року. Зокрема, третину бюджетних коштів, які підлягають перерозподілу — а це 10 млрд грн — слід витратити на скорочення споживання енергоносіїв та використання альтернативних джерел енергії і місцевих видів палива. По-друге, кошти за програмою енергоефективності та енергозбереження перенести з четвертого на третій квартал, щоб повністю виконати цю програму до початку опалювального сезону.

Питання в тому, скільки уряд і "Нафтогаз" захочуть заробляти додатково на перепродажу

— Тільки жорсткі й цілеспрямовані дії уряду можуть виправити ситуацію на ринку споживання енергоносіїв, — продовжує Валерій Боровик.

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко, 42 роки, вважає, що вартість газу ще може змінитися — у межах від $250 до $400. Адже ціни на нафту можуть і знижуватися.

— При адекватних діях уряду економіка переживе будь-які ціни, — упевнений експерт. — Уже зараз при вартості в 179,5 долара на кордоні українські підприємства купують газ по 250–300 доларів. Питання в тому, скільки уряд і "Нафтогаз" захочуть заробляти додатково на перепродажу. І чи будуть ще якісь посередники.

Для основних споживачів газу — металургійної та хімічної промисловості — головну роль гратимуть ціни на їхню продукцію на зовнішніх ринках. У металургії справи непогані. Раніше говорили, що вона не переживе ціну газу в $220 — але вартість металу у світі стрімко зросла, і галузь працює прибутково. Складніша ситуація з хімічною промисловістю, вона вже на межі рентабельності. Тож потрібна підтримка держави, перехід на більш затребувані на світових ринках види продукції.

— Нині українську промисловість більше гнітить політична криза в країні, яка триває вже три-чотири роки, ніж ціни на енергоносії, — каже Ростислав Іщенко.

Зараз ви читаєте новину «За формулою Міллера ціна на газ буде 315 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути