пʼятниця, 16 листопада 2012 07:00

З продажу доларів стягуватимуть 15 відсотків податку

Автор: фото з сайта www.segodnya.ua
  Перед виборами в жовтні українці скупили 2,2 мільярда доларів, констатує Нацбанк. Маніпуляціями з валютою в значній мірі займаються спекулянти. Вони й розхитують курс гривні
Перед виборами в жовтні українці скупили 2,2 мільярда доларів, констатує Нацбанк. Маніпуляціями з валютою в значній мірі займаються спекулянти. Вони й розхитують курс гривні

Деякі операції з грошима в Україні незабаром оподатковуватимуть. Передбачається, що під час продажу іноземної валюти громадян зобов'язуватимуть заплатити в державну казну 15% отриманої суми. Ще 1% потрібно буде перерахувати до Пенсійного фонду.

Перед виборами за гривні були придбані величезні обсяги доларової маси. До цього доклалися спекулянти, вважають в українському уряді та Нацбанку. Тепер спекулянти бажають продати долари з максимальною для себе вигодою. Такі валютні операції приносять небачений зиск тіньовим ділкам та розгойдують човен національної фінансової системи. Натомість об'єктивних причин для помітної зміни курсу національної  валюти — не існує, вважають в уряді. Міністерство фінансів готує низку жорстких заходів, щоб зупинити це неподобство.

Як відомо, для купівлі іноземної валюти зараз необхідно пред'явити в обмінному пункті лише документ, що засвідчує особу. При цьому клієнти не платять ні комісій, ні відсотків за конвертацію коштів. Такі платежі навіть не передбачені законом. Проте ситуація може кардинально змінитися вже найближчим часом.

— По суті мова йде не про введення нового податку, а про розширення дії прибуткового податку на сферу валютообмінних операцій, — говорить економіст Сергій Знаменський. — Певна логіка тут є. Адже валютні спекуляції — це бізнес. Отже, з нього треба платити податки.

Запровадження податку особливо актуальне зараз, коли долар на безготівковому ринку побив трирічний максимум і перевищив планку 8,3 грн. Готівкова американська валюта продається ще дорожче.

Обов'язки податкового агента хочуть покласти на комерційні банки, що й проводять валютообмінні операції. Тобто податок платитимуть безпосередньо при продажу валюти. У такій практиці немає чогось нового, наголошують експерти. Її використовують в інших країнах.

Податок на валютообмінні операції швидко знівелює можливі прибутки спекулянтів від коливань курсу. Наприклад, якщо купити долар за 8.05 грн, а продали по 8,25 грн, то замість 20 коп. доходу на доларі, отримаєте збиток у розмірі 1,32 грн. Бо з вас в обміннику стягнуть 16% податку. Фактично $1 продадуть за курсом 6,93 грн. Зрозуміло, частина спекулянтів спробують працювати на чорному ринку. Однак таким масовими і масштабними, як нині, спекуляції вже не будуть. Отже, курс поступово врівноважиться.

Готуються й інші заходи, що зіб'ють інтерес до гри на курсах валют, за інформацією експертів. При цьому в Нацбанку вважають, що українці мають усі можливості, щоб убезпечити свої заощадження від валютних коливань, до яких схильні більшість світових валют. Це можуть бути банківські мультивалютні вклади, купівля золотих інвестиційних монет Нацбанку, валютні казначейські зобов'язання Мінфіну, номіновані в іноземній валюті 9,2% річних.

Зараз ви читаєте новину «З продажу доларів стягуватимуть 15 відсотків податку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути