середа, 28 листопада 2007 15:01

"Хабарі зникнуть із Верховної Ради разом із мільйонерами"

Директор Центру політичних досліджень "Український барометр" Віктор Небоженко, 52 роки, вважає, що широка коаліція стане можливою лише після розколу парламентської фракції НУ-НС.


Народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко Олег Ляшко та Віктор Уколов заявили про спроби Партії регіонів підкупити їх — за 20 і 10 мільйонів доларів відповідно. Ви вірите таким заявам?

— Звичайно, якісь спроби підкупу мали місце. Бо Партія регіонів не хоче створення коаліції БЮТу та "Нашої України — Народної самооборони" і здатна використовувати різні способи. Зрозуміло, що вони не можуть погрожувати чи залякувати нардепів, але задіювати економічні важелі — цілком. Утім, підійти до середнього депутата й запропонувати такі кошти — це нереально.

Про такі великі суми не може йтися?

— Так, про 20 мільйонів доларів не може бути й мови. Пропонувати такі гроші — це смішно. Бо ж ніхто таку суму з собою у валізі не возить. Це фізично важко. Двадцять мільйонів доларів важать кількасот кілограмів. Тому інформація про підкуп за такі суми розрахована виключно на простого українця. Мовляв: "Це ж треба, якими грошима торгуються!". Це політичні спекуляції.

Чому депутати ніколи не називають прізвища тих, хто нібито пропонував їм гроші?

— Розмови про хабарі ніколи не бувають публічними. Таку суму, про яку заявляли "бютівці", здатен запропонувати лише якийсь досить потужний бізнесмен. Це можна обговорювати в закритому кабінеті, без свідків. А не просто підходити до депутатів та пропонувати мільйони. Це вже перебір. Нині триває пропагандистська боротьба між політичними силами. Не можна вірити, що мільйони роздають насправді.

Чим загрожує Україні така практика парламентського хабарництва та звідки її корені?

— Така практика дуже небезпечна. Це від того, що бізнесмени поводять себе в політиці так, як у бізнесі. Звикли, що для просунення того чи іншого проекту потрібно дати хабара українському бюрократові. Тому й думають, що для вирішення своєї проблеми варто лише заплатити політикові. Їх важко позбавити цієї звички.

Про хабарі у Верховній Раді можна буде остаточно забути тільки тоді, коли там щезне останній мільйонер. Поки що бізнес-технології в політиці застосовують усі фракції. Загалом техніка підкупу однакова. Намагаються купити або бідного депутата без жодних політичних перспектив, або багатого бізнесмена. Причому підкуп здійснюється не лише з допомогою грошей, а й пропозицією певних політичних переваг чи привілеїв.

Чи дійсно Партія регіонів намагається максимально відтягти час створення коаліції БЮТу та НУ-НС?

— "Регіонам" залишається лише чекати, вийде в демократів щось чи ні. Поки що "регіонали" ніяк не можуть вплинути на розвиток подій. Не треба перебільшувати вплив цієї партії сьогодні. В нинішній ситуації вони можуть лише "зробити гарне обличчя під час поганої гри".

Що ж до коаліційної угоди БЮТу та НУ-НС, то число непідписантів під нею може зрости десь до двадцяти чоловік. Утім, угода таки може бути підписана. Проте це не означає, що два блоки будуть потім злагоджено голосувати в парламенті. Широка ж коаліція можлива лише після того, як НУ-НС розпадеться на дві окремі фракції — "Нашу Україну" та "Народну самооборону". 

Зараз ви читаєте новину «"Хабарі зникнуть із Верховної Ради разом із мільйонерами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути