пʼятниця, 30 жовтня 2015 00:45

"Усі рівні влади в Польщі тепер контролює Ярослав Качинський"

25 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Найбільше — 37,6% голосів, здобула пропрезидентська націонал-консервативна партія "Право і справедливість".

На другому місці — лібера­лісти-­консерватори з "Громадянської платформи" із 23,04% голосів. Були при владі останні вісім років. Також до парламенту пройшли партія колишнього рок-музиканта Павла Кукіза "Кукіз 15" — 8,8%, ліберальна партія "Сучасна" –7,6% і "Польська селянська партія" — 5,1%.

"Це вперше з часів падіння комунізму в Польщі (з 1989 року. — "ГПУ") уряд самостійно сформує одна партія, — пише редактор видання "Критика політична" 36-річний Славомір Сєраковський. — Ярослав Качинський тепер контролює всі рівні влади у країні (рідний брат загиблого президента Леха Качинського очолює партію "Право і справедливість". — "ГПУ"). Також, уперше з 1989 року, у Сеймі не будуть представлені ліві сили. Качинський завжди вважав, що люди, а не принципи є ключем до успіху. Економічне управління, військова частина, соціальна політика і навколишнє середовище його не цікавлять. Зосередиться на призначеннях у судовій владі, спецслужбах, освіті й культурі. Тісних контактів із Росією не встановлюватимуть. Але водночас не підтримуватимуть активно Україну. Нова влада розуміє, що поляки стали менш рішучі в українському питанні. ­Качинський — цинік. Небажання Польщі приймати будь-яких біженців — це гарна публічна кампанія. Та в результаті вона призведе до конфронтації з Євросоюзом".

"Перед нами — дуже важкі чотири роки, — пише редактор "Газети Виборчої" 69-річний Адам Міхнік. — Нова влада не буде такою, як усі попередні. Будуть провокації, підслуховування. Політику витіснять операції спецслужб. Боюся, це буде путінізм у польських національних барвах".

24 травня на президентських виборах у Польщі переміг кандидат від партії "Право і справедливість" Анджей Дуда.

Зараз ви читаєте новину «"Усі рівні влади в Польщі тепер контролює Ярослав Качинський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути