середа, 07 березня 2018 06:40

"Військова міць чи неміч є єдиним інструментом Кремля"

Автор: REUTERS
  1 березня під час звернення російського президента Володимира Путіна до Федеральних зборів показали відео з пробними запусками ракет та анімаційні ролики з моделюванням ураження умовних цілей. В одному з них продемонстрували можливості російського ракетного комплексу ”Сармат”. Користувачі інтернету помітили, що контури цілі збігаються з американським штатом Флорида
1 березня під час звернення російського президента Володимира Путіна до Федеральних зборів показали відео з пробними запусками ракет та анімаційні ролики з моделюванням ураження умовних цілей. В одному з них продемонстрували можливості російського ракетного комплексу ”Сармат”. Користувачі інтернету помітили, що контури цілі збігаються з американським штатом Флорида

— Можу із задоволенням поінформувати. У недалекому майбутньому на озброєння російської армії будуть поставлені новітні комплекси, спроможні вражати цілі на відстані міжконтинентальної глибини із гіперзвуковою швидкістю і високою точністю, — заявив 1 березня російський президент 65-річний Володимир Путін під час щорічного послання до Федеральних зборів. — Ми неодноразово попереджали американських і європейських партнерів — членів НАТО, що вживатимемо заходів для нейтралізації розгортання глобальної протиракетної оборони США. Нас ніхто не чув. Послухайте зараз.

Послання Путіна супроводжувалося відеороликами на великому екрані й графікою ураження Сполучених Штатів. Тривало близько 2 год. Більшу його частину присвятив розповіді про зброю:

— Наприкінці 2017 року на Центральному військовому полігоні РФ відбувся успішний пуск новітньої російської ракети з ядерною енергоустановкою. Під час польоту вона вийшла на задану потужність. Забезпечила необхідний рівень тяги. Нічого подібного в світі поки що немає. Вона низько летить і малопомітна. Несе ядерну бойову частину з необмеженою дальністю, непередбачуваною ­траєкторією польоту і можливістю обходу рубежів перехоплення. Є невразливою для всіх наявних систем протиракетної і протиповітряної оборони.

Також ми почали активну фазу випробувань нового комплексу з важкою міжконтинентальною ракетою. Назвали його "Сармат". Він прийде на зміну комплексу "Воевода", створеному ще в Радянському Союзі. Наші зарубіжні колеги дали йому загрозливе найменування (за класифікацією НАТО ракетний комплекс "Воевода" має назву "Сатана". — ГПУ). Але можливості "Сармата" значно вищі. При вазі понад 200 тонн має коротку активну ділянку польоту, що ускладнює її перехоплення засобами ПРО. Дальність, кількість і потужність бойових блоків — більші, ніж у "Воеводы". "Сармат" буде оснащений широким спектром ядерних боєприпасів великої потужності.

Найважливішим етапом стало створення високоточного гіперзвукового авіаційно-ракетного комплексу, що не має світових аналогів. Випробування успішно завершені 1 грудня торік. Ракета перевищує швидкість звуку в 10 разів і здійснює маневрування на всіх ділянках траєкторії польоту.

Крім того, розробили підводні безпілотники, що можуть бути обладнані як ядерними, так і звичайними боєприпасами, — хизувався Путін. — Здатні рухатися на дуже великій глибині й на міжконтинентальну дальність зі швидкістю, що кратно перевищує таку у підводних човнів, найсучасніших торпед і всіх видів над­водних кораблів. Засобів, які можуть їм протистояти, у світі не існує.

З минулого року до Збройних сил РФ надходять бойові лазерні комплекси. І тут ми на крок попереду від усіх, — сказав наостанок господар Кремля.

Нова зброя Росії порушує міжнародний договір про непоширення крилатих ракет малої й середньої дальності, заявили в Державному департаменті США.

— Сумно спостерігати за відеоанімацією, що зображає ядерний напад на Сполучені Штати. Не вважаємо це поведінкою відповідального гравця на міжнародній арені, — каже 48-річна Гізер ­Ноєрт, представник департаменту. — Це старі розробки, відомі США. Путін намагається представити нову зброю, але вона ще з часів Радянського Союзу. У Росії така політична традиція — постійно показувати світові свою міць.

— Тепер живемо в іншій реальності, — зазначає російський військовий оглядач Олександр Гольц, 62 роки, в радіоефірі "Эхо Москвы". — Військова міць чи неміч є головним і єдиним інструментом Росії у зовнішній і внутрішній політиці.

"Сармат" з усіх вище описаних досягнень російської науки й техніки — найвідоміша ракета. Про неї до виступу Путіна були суто песимістичні повідомлення. Її збиралися випробувати наприкінці 2015 року. Потім безкінечно переносили термін. Міністр оборони Сергій Шойгу часто їздив на "Красмаш" (Красноярський машинобудівний завод, де мають виготовляти ракети. — ГПУ). Там, очевидно, щось не складалося. Нарешті кидкові випробування перенесли на кінець 2017‑го. А вони до ракети стосунку не мають. Це перевірка порохового заряду: чи може він виштовхнути повномасштабний макет цієї ракети з шахти на висоту 30–40 метрів? До запуску у виробництво дистанція ще доволі велика.

Підводні безпілотники міжконтинентальної дальності — це те, що Путін і Шойгу обговорювали 2015-го, коли ­йшлося про систему "Статус-6". Її експерти назвали "­зброєю Судного дня". Запускається в момент початку ядерної війни. Якщо вона вже почалася, підводний безпілотник про всяк випадок рухається до східних і західних берегів Сполучених Штатів і підриває там ядерний боєприпас мегатонного класу. Робить західне і східне узбережжя США непридатним для життя на багато років.

Історія про бойові лазерні комплекси доволі стара. Використовують лазери як цілеуказки для зенітних ракет. У деяких музеях ракетної техніки можна виявити радянські моделі, які нам показали. Незрозуміло: ми будемо ними виводити з ладу боєголовки супротивника, що наближатимуться?

Система ПРО Москви до недавнього часу передбачала знищення боєголовок, що летять, за допомогою ядерного вибуху над столицею. З огляду на це лазери — гуманніші.

Бачимо спосіб мислення російського керівництва. Як воно збирається виводити країну з міжнародної ізоляції? Заприятелюйте зі мною, інакше в морду дам. Це — мілітаристський психоз.

— Фахівці висміяли тези Путіна. А США жорстко засудили за погрози, — каже політолог 41-річний Михайло Басараб. — Він знову продемонстрував неадекватність. Але свої заяви Путін адресував насамперед росіянам, які не повинні сумніватися в бойовій готовності країни. Це також додаткове стимулювання електорату перед президентськими виборами (відбудуться 18 березня. — ГПУ). Путін переможе — нема сумніву. Питання лише в тому, з яким результатом — 70 відсотків чи більше? Він — наш ворог і хизується неіснуючим озброєнням. Україна має мінімізувати будь-які стосунки з Росією й бути готовою дати відсіч на всі його погрози.

Зараз ви читаєте новину «"Військова міць чи неміч є єдиним інструментом Кремля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути